Hírek

2009.07.16. 02:28

A családokra is gondoltak

Pusztavám - Négy magyar város elöljárósága mellett a falu vezetése kapta meg a múlt héten a Családbarát önkormányzat címet a Nagycsaládosok Országos Egyesületétől.

Tóth Péter

- Minket is meglepett a dolog - mondja Merkatz László polgármester, mikor a jelölés menetére emlékezik vissza. Pontosan most sem tudják, honnan értesült az egyesület arról, mi zajlik a faluban, talán valamelyik médiaszereplésükre figyeltek föl. Igazán semmi rendkívüli nincs abban, ahogy az önkormányzat a lakosságot, a családokat támogatja, mégis, a kisebb intézkedéseket vagy fél órán át sorolja a polgármester. Leginkább az nyerte el az egyesület tetszését, hogy a falu minden egyes újszülött édesanyját huszonöt ezer forinttal támogatja. Ez az összeg jövőre még emelkedhet is, minden attól függ, mekkora szeletet tudnak kihasítani a költségvetésből. Senki nem tudja, volt-e mindennek köze ahhoz, hogy jelentősen megnövekedett a falu lélekszáma. 
A legbeszédesebb adat talán az óvodára vonatkozik: 2003-2004-ben még hatvanöt gyereket írattak be oda, most májusban már kereken száz főre rúgott a létszám. A fiatal beköltözőkkel együtt mostanra mintegy 2600-an lakják a falut, amely közel sem tipikus agglomerációs település: a legközelebbi nagyváros, Tatabánya is több mint húsz kilométerre van. Hat éve nem hajlandó átadni az állam azt a földet, amelyen új, relatíve olcsó telkeket tudnának kialakítani, emiatt most egy másik területet szemelt ki az önkormányzat. 
Több intézkedés akár jelképesnek is mondható, ezek is árulkodnak viszont arról, hogy a vezetés tartja a kapcsolatot a lakossággal. Minden évben felköszönti az önkormányzat azokat, akik túl vannak már a nyolcvanadik születésnapjukon, a falunapi ünnepségen pedig rendszeresen üdvözlik a legidősebb és a legifjabb lakót. Karácsonykor a gyerekek alanyi jogon 2500, a felnőttek 3000 forintot kapnak, több tábort is szerveznek nyáron a fiataloknak, támogatja az önkormányzat a lakáshoz jutást, valamint a tankönyvek megvásárlását is. Utóbbit az előző vezetés teljesen magára vállalta, a mostani polgármester viszont szakított ezzel, mondván, az ingyenességnek azért ő sem híve...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!