Hírek

2009.06.27. 02:29

Szubjektíven mérlegeltek? Új igazgató az iszkaszentgyörgyi iskola élén

Iszkaszentgyörgy - Egyedül a polgármester szavazott a korábbi iskolaigazgató megválasztása mellett a tegnapi választáson. A helybeliek a demokrácia megcsúfolását, puccsot emlegettek.

J. Mező Éva


A testületből csak a polgármester szavazott Kisné Szonn Ibolyára
Fotó: FMH

Ez koncepciós színjáték volt! Semmiképp nem szakmai döntés született! Nincs vége, falugyűlést hívunk össze! - ilyen és ehhez hasonló kifakadásokat hallottunk a polgármesteri hivatal előtt gyülekezőktől, amikor a jelöltek kétórás meghallgatása után a testület eredményt hirdetett. Megválasztotta az általános iskola új igazgatóját, Nagy Ágnest, menesztve ezzel a régit, Kisné Szonn Ibolyát.

S hogy mi vezetett az indulatos és elkeseredett hangokig? Július végén jár le Kisné Szonn Ibolya ötéves igazgatói megbízása, ezért az önkormányzat a tisztség megújítására pályázatot írt ki. Négyen jelentkeztek, a már említetteken túl Benke Tamás, egy pályázat pedig nem volt érvényes. A pályázat pikantériája, hogy az előbbi két jelölt, Kisné Ibolya és Nagy Ágnes is a testület tagja. Gáll Attila polgármester elmondása szerint már akkor érezte, hogy bármilyen döntés esetén sérelmek keletkeznek. A pályázat elbírálása a törvényi szinteket betartva megtörtént: valamennyi szint a régi igazgatót támogatta. A diákönkormányzat 14:1, a szülői munkaközösség 7:7, az iskolaszék 7:0 , a közalkalmazotti tanács 12:8, a nevelő testület 10:4 arányban, egyedül az oktatási bizottság tartotta úgy zárt ülésén 4:1 arányban, hogy Nagy Ágnes alkalmasabb.

Az igazgatóválasztásra összehívott testületi ülés csütörtökön este a látszólagos szakmai fölény ellenére feszült hangulatban kezdődött. Többen azt is szóvá tették, hogy csak aznap reggel derült ki, a zárt ülést kérő Benke visszalépett, így bárki részt vehetett volna az ülésen. A nyári szünetet élő iszakiak közül azonban erről már csak kevesen értesültek. A választás a két jelölt meghallgatásával kezdődött, majd a testület tagjai kérdéseket tehettek fel. Ezután az iskolafenntartásban résztvevő Moha és Bakonykúti testületei is véleményt mondtak. A bakonykútiak mindkét jelöltet, a mohaiak Kisnét támogatták, közülük Szurok Józsefné azt feszegette: mi az oka, hogy egyetlen szavazatot sem kapott az oktatási bizottságtól az az igazgató, akinek vezetése alatt az oktatás színvonala meghaladja a megyeszékhely több iskolájának színvonalát, pályázati pénzekből pedig messze meghaladja felszereltségét.

Az anomáliákra választ nem kaptak: Gáll Attila tolmácsolásában csak annyit, a képviselőknek joguk van mindent mérlegelve saját lelkiismeretük szerint szavazni. Az iskolát működtető önkormányzat évi 40 millió forinttal támogatja költségvetéséből az iskolát, ez pedig felelősséggel jár. A falu vezetése mindent elkövet, hogy az iskola egyre jobb legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!