Hírek

2009.05.28. 02:28

Ettől lustul a papa

Szabadbattyán - Családok, barátok szövetkeztek egy kellemes, hangulatos napra. A zsűri nem cifrázta: a főzőversenyen mindenki első helyezést érdemelt! És nem maradt éhen senki.

V. Varga József

Fortélyok, titkok? - firtattam a gazdakör bográcsai körül, ahol a mesterek mangalica-, zúza- és vaddisznópörköltet kavargattak vidáman. Megmondom én neked - hívott félre Balogh György gazdaköri elnök. Tudod, azért titkok ezek, mert még mi magunk sem ismerjük őket - somolygott aztán.

A Csíkvár téri park szombaton ötödik alkalommal nyújtott helyszínt - a művelődési ház és könyvtár szervezésében - a főzőversenynek. A szakácsok már 8 órától serénykedtek; családok, barátok, szomszédok szövetkeztek egy jó főzésre, egy kellemes, hangulatos napra.

A lépcsőnél Bobory Béla, az egykori Videoton legendás focistája, társaival együtt szarvashúst puhított; Pajor Laci és Simon Misi csapatának nevét - Bilagit - nehezen ugyan, de azért sikerült megfejtenünk. A lovas Mohácsi Andrásék mi mást, mint csikóstokányt kavargattak, Lődi Ildikó egyesületi elnök szaggatta hozzá a galuskát.

Az úrhidai különítmény - Bognár József polgármester irányításával - körmös csülköt készített gazduram módra; a székesfehérvári Boór Ferenc ivótülökből kínálta ízletes roséját. Fejes Béláné Margitka csirkeragus ördöglángosának, tócsnijának nagy keletje volt; a battyáni főzőklub paprikás krumplijából bizony kiröpült a csirke.

Ebédig a helybéli mazsorettek, néptáncosok, hastáncosok (ők egyedüli vendégként Soponyáról érkeztek, és csábos táncukkal, Schreiner Erika vezetésével, dobogtatták meg az urak szívét...) és citerások szórakoztatták a nagyérdeműt, fellépett az általános iskola pop-rock zenekara is.

A zsűri mind a húsz ételből kóstolót kapott, alig győzték szusszal. Végül aztán furcsa döntést hoztak: mindenki első helyezést érdemelt!

A frissen készített okleveleken a csapatnevek és -fotók mellett egy-egy jellegzetes ételkínáló, étekminősítő szlogen is szerepelt. A beszédes neveket és a tréfás feliratokat nagy tapssal fogadta a közönség. Íme egy kis ízelítő belőlük: Három grácia, Hókuszpók, István üdvöskéje, Nadrágszíjszorító, Cefrések, Dízelcsiga, Ősfejér... Illetve: Ettől lustul a papa, Fűszeres bégetős, Tavak és folyók gyöngye, Marhajó kiállású, Megnyaljuk mind a tíz körmünk, Mangalica grófnő, Gusztacsípős, ettük a zúzáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!