Hírek

2009.04.23. 02:27

Megyegyűlések klímacsoportja

Székesfehérvár - Közös klímacsoport létrehozásáról döntött tegnap tíz megyei önkormányzat vezetője, illetve szakértője a Föld napja alkalmából a megyeházán rendezett konferencián.

Ármás János

Nincs más lehetőség, csak úgy érhetünk el hatékonyan konkrét eredményeket, ha közösen lépünk fel - fogalmazott a plénumot követő sajtótájékoztatóján Tiborcz Péter, a házigazda Fejér Megyei Közggyűlés alelnöke. A konferencián résztvevő tíz megyegyűlés képviselői eldöntötték: közös klímacsoportot hoznak létre minél rövidebb, lehetőleg néhány hónapos határidőn belül.

Ehhez már most konkrét témaköröket, szempontokat határoztak meg. Mindenképpen hangsúlyozni kívánják az erdők védelmét - különös tekintettel arra a tényre, hogy a közeljövőben állami tulajdonú erdőgazdaságokat vonnának össze, illetve jelentős erdőterületeket privatizálnának. Ezzel egyértelműen csökkenhet az erdőgazdálkodás feletti kontroll mértéke és minősége. Ugyanilyen fontosnak tartják a vízbázisok, ivóvízkutak védelmét. Természetesen mindez csak egy nagyon széles körű tájékoztatással lehetséges, ezért megkeresik a lehetséges kapcsolódási pontokat az alap- és középfokú oktatással is.

Az alelnök kifejtette, a klímacsoportnak koordinációs szerepet szánnak: mindenkihez jusson el minden információ. Nem kívánnak elmenni olyan kérdések mellett, mint a Velencei-tó északi partjára tervezett szórakoztató-központ, vagy a Vas megyébe gondolt hulladék-égetőmű. Munkájukhoz a Magyar Tudományos Akadémia szakmai segítséget ígért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!