Hírek

2009.04.22. 02:29

Fehérvári gimnazisták nyerték a regionális EU-vetélkedőt

Székesfehérvár - A megyeszékhely Ciszterci Szent István gimnáziumának csapata nyerte a régió középiskolásainak kiírt A mi európánk című vetélkedősorozat szuperdöntőjét .

Ármás János

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület hirdette meg idén tavasszal a versengést, a Közép-Dunántúl régióból több mint száz csapat indult. A Fejér megyei, majd a regionális döntőn is imponáló fölénnyel nyertek a ciszterci gimisek: Nagy Tamás, Nyakas Ferenc és Tóth Ákos. A régió három megyéjének legjobb csapata - Herczog Edit európai parlamenti képviselő vendéglátásában - az elmúlt héten Brüsszelben egy szuperdöntőn mérkőzött, amelyen a fehérvári legények - már nem váratlanul - szintén győztek.

Mondjam azt, hogy ezt így a végén már elvártam és nem is lepődtem meg? - összegez mindet kérdésével Baboss Csabáné, a srácok felkészítő tanára, megjegyezve: kényelmesen hátradőlt, amikor megérkezett a győzelemről a brüsszeli sms-üzenet.

A gimi a versenyfelhívásra nem kezdett kampányt. A csapat egyik tagjának, Nagy Tominak szólt otthon a család: itt az a lehetőség, amit szeretnél. Az Európai Unió. A gyerkőc a tizenegyedik évfolyam párhuzamos osztályában gyorsan rátalált Ferire és Ákosra, a többi szerintük is már sima ügy . A tanárnő itt még közbeszól: ebben az iskolában megszokott, hogy a diákok mindig a tudásuk legjavát adják.

Brüsszelt, a versenyt, az EU-intézmények látogatását, az élményeket gyorsan kivégezzük a beszélgetésben, a srácok sokkal szerényebbek annál, hogy a győzelemről beszéljünk, így inkább a lényegre térünk: mit is jelent ezen hatalmas ismerethalmaz alapján az európai közösség?

Nyakas Ferenc: Ez egy óriási lehetőség, legyünk optimisták - azzal a tudattal, hogy a feladatokat senki nem oldja meg helyettünk. Tóth Ákos: Pályázni kell, de ehhez elsősorban és gyorsan informálódni! Csak rajtunk múlik. Nagy Tamás: Rengeteg pénzt lehet okosan felhasználni. Ehhez tessék végre tudomásul venni, hogy egyenértékű polgárok vagyunk több száz millióan a közösségben. Nem kell kicsinyesnek lenni, éljünk végre a tagságunk jogaival!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!