Hírek

2009.04.01. 02:29

Falusi túlélőharc

Rácalmás - Túlélési gyakorlatot hajtanak végre az önkormányzatok nap mint nap, hangsúlyozta Zongor Gábor, a TÖOSZ főtitkára a polgármesterek tegnapi Fejér megyei fórumán.

Dunaújvárosi Hírlap


Fotó: DH

Az önkormányzatok helyzete és az Út a munkába program volt a fő témája a polgármesterek tegnapi tanácskozásának, amelyet a Települési Önkormányzatok Szövetsége (TÖOSZ) szervezett. A közfoglalkoztatást szabályozó, illetve új lehetőséget kínáló programot záros határidőn belül alkalmazniuk kell a városoknak és a falvaknak. Csakhogy sok kérdésre máig nem kaptak választ. A polgármestereket legjobban a finanszírozás foglalkoztatja, de a felelősség kérdése sem elhanyagolható szempont, mivel a közmunkások maguk közül választanak vezetőt. Baleset esetén a polgármestert vagy a munkavezetőt veszik elő?

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főreferense, Utas Zsuzsa meglepő adatot közölt: több mint 200 ezer állampolgárt érint a kormány Út a munkába programja. Az feladatokon osztoznak az önkormányzatok a munkaügyi központokkal: országosan közel 150 ezer, eddig szociális segélyre jogosult munkanélkülit kell hasznos feladattal ellátni. A rendelkezésre állási támogatásban (RÁT) részesülőknek napi hat órában leg-alább évi 90 napot kell dolgozniuk. Az önkormányzatoknak már le kellett adniuk közfoglalkoztatási tervüket. A segélyezettek közül nem mindenki igényli a RÁT-ot, vagyis a feketemunka mellett sokan használták eddig a segélyt a legitimitás-keltés eszközének. A tisztítás is célja a kormányprogramnak - tette hozzá Utasi Zsuzsanna.

A polgármesterek tegnapi fórumán felmerült: milyen költséget vállal fel a minisztérium? A főreferens azt felelte, hogy készül a módosító szabályzat, amelyből valószínűleg minden kérdésre választ kapnak az érintettek.

Schrick István, a TÖOSZ megyei tagozatának elnöke szerint: egységben az erő. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy informálódjanak a kollégák , továbbá azt, hogy a TÖOSZ a legnagyobb érdekvédelmi szervezet, több mint 1600 tag önkormányzata van. Az ülés végén Zongor Gábor, a szövetség főtitkára beszélt az önkormányzati rendszerről, amelynek átalakítási törekvéseit lassan felülírja az élet. Úgy látja, hogy a válságból kilábalás az önkormányzatokon keresztül történik, pedig nem bírnak el újabb terheket. A főtitkár ellenzi a szűkítést, azt mondta: feladat, hatáskör és finanszírozás, ez a lényeg, és nem az önkormányzatok darabszáma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!