Hírek

2009.04.15. 02:29

A csóriak bekeményítenek a szemetet illegálisan lerakok ellen

Csór - Másfélszázan takarították a falut legutóbb. Az önkormányzat - megelégelve az áldatlan állapotokat - szigorít : felügyeli a magáét, de kameráznak, büntetnek is.

Kocsis Noémi

Április első szombatján 156 csóri lakos indult el, hogy az önkormányzat felhívásához csatlakozva közösen felszámolja a település bel- és külterületén található illegális hulladékot. A csóriak reggel 8-tól délután 2-ig munkálkodva 15 köbméternyi hulladékot számoltak fel: ehhez a zsákokat a Gaja Környezetvédő Egyesületnek köszönhették, s utóbbi fizette ki a várpalotai lerakás díját is, a szállítást pedig egy helyi fuvaros vállalta el. A legszemetesebbnek a településre be- és onnan kivezető főutak bizonyultak, de a csóriakat igazán az döbbentette meg, hogy a 8-as főúton a kamionos pihenőben működő két lerakó és környéke egy (!) nappal a nagytakarítás után szinte ugyanúgy nézett ki (fotónkon a tegnapi állapot látható), mint előtte. Vagyis itt tulajdonképpen 24 óra alatt vált semmissé a befektetett munka. Ez a terület igazi kemény falatnak bizonyult eddig is, a fehér konténerek száján folyamatosan ömlik ki a szemét.

Bekeményítünk, fogalmazza meg Csete Krisztián polgármester, hozzátéve: az említett részen ők maguk sem tehetnek jogilag lépéseket, nem az ő hatáskörükbe, kezelésükbe tartozik a terület. Azért egy elrettentő táblát a bekamerázottságról kitettek, és jelentkeztek a Magyar Közút akciójára, így a Föld napján a szervezettel közösen igyekeznek felszámolni ezt a részt is.

Az önkormányzat a civilekkel együttműködve jegyzőkönyveket készít a lerakókról, ezek pontos helyét GPS helymeghatározóval rögzítik, folyamatosan feljegyezve, mikor termelődött újra a hulladék e helyeken.

- A megelőzésre most több energiát fordítunk majd: az eldugott lerakókat megpróbáljuk felszedni gépekkel, majd a területet feltöltjük - mondja a polgármester, kijelentve: Csóron nem lesz szemetelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!