Hírek

2009.02.12. 03:29

Talán happy end lehet?

<b>Budapest, Székesfehérvár</b> - Mégis megvalósulhatnak azok a fejlesztések, amelyeket a Fejér Megyei Szent György Kórház a pólusprogram meghívott kórházaként beadott.

Móré Erzsébet

Tegnap délelőtt több órán át tárgyalt Molnár Albert fehérvári szocialista képviselő és Szabó László, a Szent György kórház főigazgatója Budapesen Horváth Zoltán egészségpolitikai szakállamtitkárral, Varjú László gazdasági minisztériumi államtitkárral, Vojnik Mária államtitkárral és más vezetőkkel a póluskórház-pályázat ügyéről. Mint már hírül adtuk, egyelőre úgy tűnik, hogy a fehérvári pályázat tartaléklistára került. Tegnap viszont felcsillant a remény, hogy a fejlesztések mégis megvalósulhatnak, legfeljebb nem pólus néven. Molnár Albert, aki közvetítői, koordinátori feladatra vállalkozott, lapunknak a tárgyalás után nyilatkozott.

- A póluspályázat nagyon kötött pálya, ezt be kellett látnunk, ebben nem tudják akceptálni a régiós fejlesztési szempontokat. Eleinte úgy tűnt, megmerevedtek az álláspontok, s ahhoz, hogy a pályázat benn maradhasson a második fordulóban, ki kellene venni belőle olyan fejlesztéseket, mint az onkológia, amely, mint ismeretes, részben az egyik kórházi pavilon alagsorában működik. Ugyanakkor a tárgyalás folyamán egy kompromisszum látszott kialakulni.

- Két-három héten belül kinyílik egy olyan, szintén uniós pályázati ablak, amely lehetővé teszi, hogy az eredeti póluspályázat átalakítása nélkül megnyerje lényegében ugyanazt az összeget a kórház, mint amire pályázott. S mindezt úgy, hogy az említett fejlesztésekről sem kell lemondani. A fenntartó és a pályázó dönt arról, hogy ezt a komoly kompromisszumos ajánlatot, amelynek kiemelt támogatására komoly ígéret is elhangzott, elfogadja-e vagy sem. Mindenesetre az említett ablak nyitásáig a póluspályázatot nem lenne célszerű visszavonni - mondta az országyűlési képviselő.

Molnár Albert azt is elmondta, az új pályázat egyfordulós lesz, tehát időbeli veszteség sem éri a Szent György kórházat, illetőleg a Közép-dunántúli régió lakosságát.

Miután a koordinátor képviselő hazaérkezett Székesfehérvárra, tájékoztatta Balogh Ibolyát, a megyei közgyűlés elnökét a tárgyalás eredményeiről. Ezt követően kérdeztük meg az elnök asszonyt.

- Mielőtt a tárgyalásra elutazott volna a képviselő és természetesen a kórház fő-igazgatója, Szabó László, már kedden is találkoztunk, és átgondoltuk, milyen módon foglalkozhatunk ezzel a fontos kérdéssel. Nagyon megnyugtatónak érzem, és bizakodással tölt el, hogy ilyen erők mozdultak meg a nemcsak Fejér, hanem az egész régió lakosságát érintő ügy mellett. A pályázatunk, mint az első információkból is hallom, méltó arra, hogy kormányzati szinten is megtalálják a megoldást. Különösen jóleső érzés, hogy mindannyian, párthovatartozás nélkül érezzük, ez közös ügyünk, és bizakodhatunk.

Szabó László, a kórház főigazgatója, aki munkatársaival több mint egy éve a programon dolgozik, szűkszavúbb volt, azt mondta, nagyon fontos, hogy ígéretet kaptak: a pályázat bírálati anyagába rövid határidőn belül betekinthetnek. Nyilvánvalóan meg kell várni az új pályázati kiírást - minden részletkérdésbeli döntés csak ezután következhet - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!