Hírek

2009.01.29. 03:29

Behálózott csalók

<b>Budapest</b> - Az egész országban lehetnek károsultjai a csalássorozatnak, melynek kitalálói a világhálón árultak nem létező műszaki cikkeket, s így többmillió forintot csaltak ki a mit sem sejtő vevőktől. Három gyanúsítottja van az ügynek. Mire figyeljünk, ha a neten vásárolunk?

Házi Péter

Napi, heti szinten több ezer termék, használt és új műszaki cikk, régi könyv vagy éppen használt lökhárító cserél gazdát a hazai on-line piactereken . Aki vett már részt internetes licitáláson, valószínűleg pozitív tapasztalatokat könyvelt el, ám az utóbbi napokban kiderült internetes csalás rávilágít arra, különösen nagyobb értékű termékeknél nem árt óvatosan vásárolni. Az egyik ilyen piactéren ugyanis hamis személyi adatokkal regisztráltak csalók, akik több millió forinttal vertek át egyelőre ismeretlen számú vevőt, akiket a műszaki cikkek igencsak nyomott ára vonzott a vásárlásra. Hiába utalták azonban át a termék olykor 70-80 ezer forintos árát a megadott számlaszámra, az árucikk csak nem akart megérkezni. Amikor az egyik vásárló az oldalon jelezte a csalást, a honlap üzemeltetői azonnal kizárták a kereskedőket, s a honlap adatai segítségével a rendőrség három gyanúsítottat őrizetbe is vett.

Tudni érdemes, hogy a licitoldalakon általában a vevők pontozzák, értékelik az eladó megbízhatóságát. Minél több a pozitív vélemény, a leendő vevők ezt látva egyre inkább megbíznak az eladóban, ami az esetek kilencvenkilenc százalékában azt is jelenti: a termék rendben új gazdájára talál. A szóban forgó esetben a simlis eladók az első hetekben olcsó termékeket adtak el, rendkívül korrekten, így pozitív pontjaik száma meredeken emelkedett. Aztán amikor elkezdték a nagy értékű, amúgy nem létező műszaki cikkeket árulni, már igen sokan megbíztak bennük. Persze ez ellen a piactér üzemeltetője nem sokat tud tenni azon túl, hogy a regisztráció során a nevet, a lakcímet, sőt a bankszámlaszámot is meg kell adni, ha az illető teljes jogú felhasználóvá akar válni az oldalon.

Ezek az oldalak a felhasználói szerződésben amúgyis kikötik, hogy kizárólag információközvetítői szerepet töltenek be, így a termékek átadása és a pénzügyi teljesítés az internetes oldal tulajdonosától függetlenül, a felhasználók megállapodásának megfelelően zajlik le. Ez azt is jelenti, hogy a termékek minőségéért, valódiságáért nem vállalják a felelősséget. Ám, mint honlapjukon hangsúlyozzák, együttműködnek a rendőrséggel, s továbbfejlesztik a biztonságot. A konkrét eset ellenére az on-line kereskedés továbbra is virágzik, hiszen kellő türelemmel igen jó árakon lehet jó termékekhez hozzájutni. Érdemes azonban elgondolkodnunk akkor, ha egy magánszemély mondjuk egyszerre húsz laptopot, tizenöt DVD-lejátszót árul. Vajon honnan vette őket? Egyáltalán: vajon a termékek nemcsak a fotókon léteznek?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!