Hírek

2009.01.14. 03:29

A bor becsületéért

<b>Székesfehérvár</b> - Magához tért az első sokkból <em>Velez Imre</em>. December elején jelent meg a hírekben, hogy a cégénél palackozott egyik fajta bort pancsnak találta az ellenőrző cseh élelmiszerhatóság. Ma már nyugodtabb, de borforgalma 40 százalékkal csökkent pillanatok alatt.

Zsohár Melinda

Székesfehérvár Öreghegy nevű részén áll a gyönyörű, egykori püspöki tulajdonú pince kétszintes épülete. A földszint eredeti állapotában helyreállítva, belül téglaberakásos, boltíves, három pincefolyosó húzódik a domb gyomrában. Sajnos, a második szint rendes, kulturált, de modernizálták az ablakokat, vesztett patinájából az építmény, amelyet néhány éve vásárolt meg és hozott rendbe a 44 esztendős borász.

- Szomorú karácsony, különös szilveszter - bólogat, amint felidézi az elmúlt hónapot. Amint lapunkban is megírtuk, egy MTI-jelentés szerint a Velezvin Kft. által töltött borokat vizsgált meg a csehországi Kaufland áruházlánc egyik üzletében a cseh Állami Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Ellenőrzés, s pancsolt hamisítványként parancsolta le a polcokról. A hír közlésén kívül súlyos büntetést helyeztek kilátásba. Lapunknak azonnal nyilatkozott akkor a tulajdonos, Velez Imre, s ígérte, tájékoztat a folyományokról is.

- Autóba ültem, kiutaztam Brünnbe, s magam is megkóstoltam az ominózus palackokban talált bort - ismeri el azonnal. - Valóban ihatatlan pancs volt, de ez töltött el némi bizakodással. Ha hamisítanék, ilyen ócskasággal nem próbálkoznék, annyira képtelenül rossz volt a minta! A mai napig sem vállalom, hogy az a lé tőlem származik! Senkit nem nevezek meg most sem, de meggyőződésem, hogy a konkurenciaharc következtében történt, ami történt - mondja, s nem vádol senkit, hanem az igazát alátámasztandó tényeket sorolja tovább.

- A Velezvin a Rywine cseh cégen keresztül jutott a német tulajdonú, Csehországban is hálózattal rendelkező Kaufland lánc polcaira. 18-féle bortermékünket árusították minőségi borként, amelyekből természetesen egy sincs ott. Az árulistázásból (ez alapján dönti el a kereskedő, mit forgalmaz üzleteiben) kimaradtunk. A hír után azonnal kértem a magyarországi Országos Borminősítő Intézet objektív vizsgálatát és a brünni (Brno) élelmiszeripari egyetem borászati tanszékének tudományos munkatársait, hogy ők is végezzék el valamennyi termékünkön a vizsgálatot. S ami számomra a legfontosabb, az eredeti ellenőrzéskor is megállapították, hogy az összes Velezvin-termék megfelelt, csak a 2008. június 6-án palackozott 27 üvegben találták az említett pancsot. Nem volt több belőle a polcon, noha ezer palackot szállítottunk ebből is. S jó volt az azelőtt, s az azután üvegbe zárt valamennyi borunk, csak pont ez a 27 palack olaszrizling nem!

Nem gyárt Velez Imre összeesküvés-elméleteket, de mindezt több mint különösnek találja, s dokumentumokkal tudja alátámasztani. Korrekt partnerségben álltak a Rywine-nal, fűzi hozzá, de azon a december eleji napon szabályosan ordítoztak egymással a vezetőjével Pozsonyban, ahol a tisztázó beszélgetés miatt találkozót beszéltek meg egymással. Végül lehiggadván, meghányták-vetették, hova forduljanak, s hol kérjenek vizsgálatot. A Rywine-nál van egyelőre 16 millió forintnyi értékű bora a Velezvinnek, de a Rywine is megroppant. A Kaufland neki sem fizetett, s a cég ezért szintén nem fizetett a magyar félnek. Január 14-én asztalhoz ülnek az érintettek, s a vizsgálatok birtokában tekintik át a történteket, s a jövőbeni lépéseket. A Kaufland azt ígérte Velez Imrének, hogy a korábbi 18-féle termékét a teljes tisztázást követően sem tudja újra befogadni, hiszen időközben másokkal kötött szerződést. Esetleg 6-8 Velezvin-termék visszajuthat a cseh vevőkhöz...

- Magyarországon is vannak üzleteink, érdekeltségeink, de a forgalmunk 40 százalékkal esett vissza - summázza Velez Imre a történteket. S néhány szót szól arról, hogy az élelmiszerbotrányok nem véletlenül pattannak ki időről időre, jogosan és jogtalanul is, akár. Óriási érdekek feszülnek egymásnak, s óriási pénzek sorsa dől el egy-egy negatív hír nyomán. Mindenestre szívesen venné, ha ismét zárjegy lenne a boron. S halkan teszi hozzá, hogy a düsseldorfi székhelyű Metro áruházláncnál kiemelt borászati beszállítónak minősítették a Velezvint 2008-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!