Hírek

2006.12.21. 03:29

Harmincévesek

Székesfehérvár - Fenn-állásának harmincadik évfordulóját ünnepelte minap a megyeszékhelyen az Egyesített Szociális Intézmény Zsolt utcai, II. számú gondozói központja.

Sajtos Lajos

Ebből az intézményből történik az úgynevezett házi segítségnyújtás és az étkeztetés koordinálása is, mondja beszélgetőpartnerem. Ehhez a gondozási központhoz Öreghegy és környéke, illetve Kisfalud tartozik. S az ezeken a helyeken élő idős emberek vehetik igénybe a szolgáltatásokat.

Az idősek nappal bejárnak a klubba, az házi segítségnyújtásra szoruló társakat pedig otthonaikban keresik fel a szociális gondozók, s ellátják őket a szükségleteiknek megfelelően. Illetve igénybe vehetik még az intézményen keresztül az étkeztetést, pontosabban a meleg étel házhozszállítását kérhetik. Ha szociálisan rászorul valaki, akkor szociális étkeztetésre is jogo-sult. Ez a napi egyszeri meleg étel biztosításából áll. Nem is kicsi ez a szám, hiszen több mint 130 ellátottjuk van.

A közétkeztetésnél, ha szükséges, a diétás ellátást is biztosítják. A háznál ellátott, szociálisan rászorulók száma is több mint harminc. Őhozájuk hat gondozónő jár ki rendszeresen. Van olyan gondozottjuk is, akihez napjában kétszer is mennek a gondozók. Megetetik reggel, délben, megfürdetik, s ellátják egyéb egészségügyi szükségleteit. Vagy éppen bevásárolnak az idősek számára.

A Zsolt utcai idősklub egyébként kellemes elfoglaltságot nyújt a rendszeres klubtagoknak; igény szerint sokféle kulturális programot is szerveznek számukra az otthon dolgozói. Van dalkörük, kézimunkáznak vagy a szomszédos köynvtárat is felkershetik olvasnivalóért.

A műsorban a Hét vezér téri iskola tanulói léptek fel, s Warvasovszky Tihamér polgármester üdvözletét és 100 ezer forintos adományát dr. Csapó Csilla alpolgármester hozta el az ünnepelteknek.

Ezek is érdekelhetik