Hírek

2006.12.14. 03:29

Gáz- és távhőtámogatás

Székesfehérvár (zsm) - A Magyar Államkincstár feladata lett a gáz- és távhőszolgáltatások támogatásának elbírálása, az APEH pedig ellenőrzi a jogosultságot.

Zsohár Melinda

A felbélyegzett válaszborítékon a címzett az államkincstár megyei szervezete, ide kell eljuttatni a jogosultaknak a kérelmeket. Egyelőre nem nyilatkoznak a sajtónak az érintett megyei államkincstári vezetők, ám több helyről is információk szerezhetők e meglehetősen bonyolult támogatási rendszernek a praktikusan szükséges részéről.

Az ingyenesen éjjel-nappal hívható 189-es zöldszámon adnak felvilágosítást telefonon, valamint az ország 174 munkaügyi kirendeltségének alkalmazottai és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) megyei igazgatóságai is állnak rendelkezésre a felvilágosítással.

A Szociális és Családügyi Minisztérium (www.fmm. gov.hu) honlapján is olvashatnak a gáz- és távhőtámogatás szabályozásáról, feltételeiről, és a kérelmező formanyomtatványok is letölthetők erről a helyről.

Fejér megyében mintegy 110 ezer kérelemre számítanak a 165 ezer fogyasztói helyből, tudtuk meg, a szolgáltatók átadták adatbázisaikat a kincstárnak. A hiányos vagy tévesen kitöltött a kérelmeket visszaküldik hiánypótlásra, ha pedig megfelel, s az illető jogosult a támogatásra, megkapja az államkincstár megyei szervezetétől a határozatot. A szolgáltatókat is értesítik a jogosultságról, amelyek nagy valószínűséggel a februári számlákban már érvényesíthetik a támogatást.

Trükközni veszélyes, mert bár nem kérnek jövedelemigazolást, csak önbevallást, az APEH szúrópróbaszerűen ellenőrizheti az adatok valódiságát. Az igénylő háztartásokban az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg a 93 ezer 905 forintot. Ha az igénylés legkésőbb március 31-éig megérkezik, a számlában megjelenő támogatás január 1-jéig visszamenőleg jár.

Ezek is érdekelhetik