Hírek

2006.11.08. 03:29

A cél elérése a jutalom

Egyre másra halmozzuk a világrekordokat. Vannak tréfás csúcstartók, de akadnak olyanok is, akik valóban komoly emberi teljesítményt mutathatnak fel. November 9-e az ő napjuk.

S. Töttő Rita

Sokan szeretnének ennek a társaságnak a tagjává válni, vagy úgy, hogy megdöntenek egy már felállított rekordot, vagy kitalálnak egy sajátot. Ám az igazság az, hogy nem olyan egyszerű világrekorderré válni, már csak azért sem, mert évente mintegy 65 ezren jelentkeznek a Guinness-nél valamilyen kísérlet megdöntésével vagy felállításával kapcsolatban. Mindemellett csupán körülbelül 4 ezer rekordkísérletet tudnak publikálni könyvükben évente. Ám ez nem jelenti azt, hogy a következő könyvek valamelyikében nem szerepelhet még a rekord. Jó példa erre a székesfehérvári Lőrincz Ádám is, aki 2002-ben állított fel rekordot 92 perces musicaljével, mégis a 2006-os Guinness rekordok könyvében szerepel.

Komoly procedúrára számíthat az, aki jelentkezni szeretne Guinness-kísérletre. Magyarországon a társaságnak ugyanis nincs képviselete, Európában is csak az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban és a spanyoloknál. A rekordkísérlet érdekében on-line kell felvenni a kapcsolatot a Guinness World Record-dal, s néhány hónapos, illetve hetes kapcsolattartás után már le is bonyolíthatjuk kísérletünket.

De pontosan mit is kell tenni, ha valaki Guinness világrekord taggá szeretne válni? Elsőként regisztrálni kell a honlapjukon, ami gyors, könnyű és ingyenes. A regisztrációt követően pedig a neten folyamatosan figyelemmel lehet kísérni az ügyünk helyzetét. A Guinness világrekord tartóvá válás folyamata is hosszadalmas: a regisztrációt követően egy sor dokumentumot kell kinyomtatni, amelyeket kitöltve vissza kell küldeni a Guinness egyik központjába. Attól függően, hogy mennyire sürgős rekordkísérletről van szó, küldendő vissza az alap jelentkező lap, vagy a gyorsított eljárást kérő jelentkezés - áll a honlap ismertetőjében. Ez utóbbira a Guinness munkatársai 3 munkanapon belül válaszolnak. A rekordkísérletet végrehajtani szándékozó kap egy megállapodást a kísérlettel kapcsolatban, amelyet kitöltés és aláírás után faxon kell visszaküldeni.

A Guinness gépezet valójában ekkor kezd csak beindulni. A központ munkatársai összedugják a fejüket, s ha szükséges, szakértőkkel beszélnek, s megfelelő zsűrit állítanak össze. Ez beletelhet több hétbe vagy akár 1-2 hónapba is. Ezután hozzák meg ítéletüket: hogy elutasítanak-e, vagy elfogadják a rekordkísérletet.

Rengeteg olyan ötlet érkezik ugyanis be hozzájuk, amelyeket túl veszélyesnek találnak, akár a nézőkre vagy magára a kísérletezőre nézve. Más kísérletek pedig nem jelentenek elég nagy kihívást, vagy pedig túlságosan is egyénre szabottak, specifikusak ahhoz, hogy más is megdönthesse azokat.

Ha érdekli a guinnesseseket a kísérlet, megkezdődhet a nagy kaland. A kísérlettel kapcsolatos minden bizonyítékot - amelyek a Guinness előzetes utasításai alapján gyűjtendők össze - el kell küldeni egy csomagban a központnak. A Guinness munkatársai ezek után eldöntik: sikeres volt-e a kísérlet vagy valami probléma volt vele.

A Guinness soha nem fizet a rekordkísérletek megdöntéséért, soha nem fedezi azok költségeit, nem támogat s nem biztosít eszközöket - állítják nyomatékkal on-line fórumukon. Véleményük szerint a presztízs és a nemzetközi elismertség, amely egy Guinness világrekordernek jár, éppen elég jutalom. A kísérletezőt tehát elsősorban nem a pénzjutalom kell, hogy motiválja, hanem a cél elérése, amelyet kitűzött maga elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!