Hétvége

2009.07.11. 09:29

Aigner Szilárd: Az időjárás állítólag olyan, mint a nő

Globális felmelegedés - sokak szerint ez bolygónkon a jelen egyik, az emberi létet fenyegető vészjelzése a közeljövő számára. Jéghegyek olvadnak el, megemelkedik a tengerszint, városok kerülnek víz alá, míg máshol aszály pusztít - hallhatjuk és olvashatjuk a szakemberek előrejelzéseit nap mint nap a médiumokban.

Varga Zsuzsa

Valóban hinnünk kell a vészjósló prognózisoknak, vagy más jellegű természeti folyamatokról van szó? Erről kérdeztük Aigner Szilárd meteorológust. - Összetett a kérdés. A mostani, júniusi időjárás például teljesen természetes. A kiadós csapadék ugyan körülbelül egy héttel későbben következett be a szokásos medárdi esőzésnél, de lassan véget is ér. Évezredek óta így van ez nagyjából, hiszen csaknem háromezer évre visszamenőleg elég megbízható, bár közvetett adataink vannak a klíma alakulásáról. A szárazság valóban megközelítette az aszály szintjét, még ha az utóbbit a mezőgazdasági minisztérium cáfolta is. Tornádók pedig mindig is voltak Magyarországon, amióta nyomaiban fellelhető információink vannak az időjárás történéseiről, akár kettő, száz vagy ezer évvel ezelőttről. A fenti jelenségek tehát természetesnek tekinthetők, semmi rendkívüli nincs bennük. - Akkor vajon miért kongatják folyamatosan a vészharangot a globális felmelegedésnek az emberiség létét, fennmaradását veszélyeztető katasztrofális következményeiről?

- Talán azért, mert túl sok a rádió, az újság, a médium, továbbá az emberek általában fogékonyabbak a rossz hírre. Ami a globális felmelegedést illeti, az elmúlt ezermillió év (!) csupán tíz százalékában volt ilyen baromi hideg, mint a magunk mögött hagyott évszázadban, illetve évtizedekben. Geológiai adatok bizonyítják, hogy az említett időszak mindössze tíz százalékában volt a Földön összefüggő, egész évben megmaradó jégsapka, míg 90 százalékában a mostaninál sokkal melegebb volt az éghajlat. A jégkorszakhoz képest természetesen melegszik a klíma, sőt, az utóbbi évtizedekben jelentősen növekedett az átlagos hőmérséklet, de hol vagyunk még attól, hogy az összes jégsapka elolvadjon?! Én ezért inkább úgy fogalmazok, hogy normalizálódóban van az éghajlat. - Ez azt jelenti, hogy óriási időtávlatokat tekintve egyfajta ciklikusság figyelhető meg a Föld éghajlatában? S mi az ember felelőssége a változásban?

- Pontosan. Jelenleg is épp változások mennek végbe a Föld éghajlatában. Az időjárás állítólag olyan, mint a nő: folyton szeszélyes, hol ilyen, hol olyan. Állítom, semmiféle rendkívüli jelenség nem zajlik mostanság sem. Persze, ha egy felmelegedés veszi kezdetét, akkor minden bizonnyal valamennyi jég elolvad, s annak vízszintemelő hatása - feltéve, hogy szárazföldi jégről van szó - bekövetkezik, így valószínűleg lesznek elöntött területek is. Ám nincs kizárva egy ellentétes folyamat sem. Csavaros eszű előre látók ezzel is riogatják az embereket. Valójában lehetséges, hogy nem is emelkedik majd a Föld középhőmérséklete, hanem csökken. Erre is létezik modellszámítás és becslés, s egyelőre nem tudni, melyik jön be. Valószínűleg azonban semmi rendkívüli nem történik. Ami az ember felelősségét illeti: ha beleöntünk egy pohár vizet egy óceánba, azzal néhány milliomod mikrométerrel emeljük a víz szintjét. Egyénileg mindenkinek meg kell próbálni a minimálisra szorítani a környezetkárosító hatásokat. Javaslom az érdeklődőknek, látogassanak el a www.eumet.hu című, naponta frissített, korszerű európai meteorológiai honlapunkra, amelyen számos korrekt, érdekes információhoz juthatnak múltra, jelenre és jövőre nézve és a helyi időjárásról is (az eumet lapunk időjárási szolgáltatója is).

Túl meleg? Túl hideg?

Jó ideje világszerte riogatnak minket különféle tudományágak szaktekintélyei, hogy a globális felmelegedés akár az emberiség nagy részének vesztét is okozhatja. A következmények beláthatatlanok, hallhatjuk, olvashatjuk nap mint nap. Rövidesen mediterrán éghajlat lesz hazánkban is, pusztító aszályokkal és kibírhatatlan hőséggel kell számolnunk, a havat meg szinte el is felejthetjük. 

A médiumok ontják a természeti katasztrófák által sújtott területekről az infókat, hol az árvízről, hol a szárazságról, hol a soha nem látott jégverésről... Valami mindig van. Túl meleg, vagy túl hideg, tomboló szél, tornádó vagy a légszennyezést fokozó szélcsend... Sorolhatnánk. De valóban olyan szokatlan az időjárás, vagy csak mi szoktunk el gyakran mesterségesen temperált épületeinkben a normálistól?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!