Frissen Fejérből

2021.12.19. 08:00

Unikális utazótáskákat készít Pásztor Sarolta

Többek között minőségi és elegáns táskák készítésével foglalkozik az úrhidai Pásztor Sarolta, akinek utazótáskái unikális darabok, melyek a stílusos és elegáns utazás alapvető társai lehetnek, akár egy egész életen keresztül.

Budai-Horváth Anett

Az úrhidai Pásztor Sarolta büszke táskáira, amelyekkel több elismerésben is részesült

Forrás: PS

Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy A virág a magyar művészetben – kézműves szemmel című nyílt pályázaton elismerésben részesültek alkotásai. Mint mondta, ez nem valósulhatott volna meg, ha nem hívja fel a tenderre a figyelmét a Könyvkötők Országos Ipartestülete Egyesületének elnöke, Mórocz Istvánné Márta. 

– A hazai és határon túli magyar népművészek, kézműves iparművészek olyan produktummal vehettek részt a pályázaton, amelyek természetes alapanyagokból, kézműves technikákkal készültek. Az eredményhirdetésre a gyönyörű Duna Palotában kerülhetett sor, ahol nagy büszkeséggel vehettem át az elismerésemet Németh Lászlótól, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnökétől, amelyet Gál Anna, a Magyar Kézművességért Alapítvány titkára és Fábry Zoltán (faműves, népi iparművész, Wlassics Gyula állami díjas) kuratóriumi elnök aláírása is ékesít – számolt be nagy örömmel a bőrműves művész, aki elmesélte, hogyan kezdődött a szenvedélye. 

– Már sok-sok éve foglalkozom bőrrel, annak is sokszínű tárgyalkotásaival. Kezdetben a magyar népművészet kincstárát felidéző, kézzel készített csikószőrös táskákat, ostorokat, tarisznyákat valósítottam meg, majd a lószerszám készítésébe is belekóstoltam. Bár a mai napig fűzök sallangokat, varrok kantárokat, mostanra picit továbbléptem a népi hagyományőrzés csodás világától, de annak technikáit továbbra is felhasználom az alkotásaim során. A figyelmem azonban az utazótáskákra terelődött, hiszen ezek azok a tárgyak, amelyek hű társaink lehetnek az utazásaink során, így fontos, hogy az elegancia és a stílus is megjelenjen az elkészült darabokban, ezzel is biztosítva, hogy az egész életünk része legyenek. 

Beszélgetésünk végén Sarolta boldogan megjegyezte, hogy nemrégiben újabb örömhír érte, ugyanis a kalandos utazásra csábító táskái közül hármat is beválogattak a Hagyományok Házában rendezett XVII. Élő Népművészet országos kiállításra, amelyet két szakmai zsűri – a Népi Iparművészet és a Képző- és Iparművészet – döntése alapján díjazásra is javasoltak. Mint mondta, a siker megkoronázása számára az volt, amikor Bognár József, Úrhida polgármestere személyesen gratulált neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!