Frissen Fejérből

2021.12.19. 15:40

Megelevenedik a történelem Burján Zsigmond legújabb alkotásában

Egyéni sorsokon keresztül ismerhetik majd meg az I. világháború utáni eseményeket azok, akik Burján Zsigmond készülő filmjét megnézik. 

Baráth Eszter

Egy jelenet a Szétszakítva legutóbbi forgatási napján

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 A fehérvári filmes a megyei értéktárba bekerült Csak még egyszer előre! című alkotásának folytatásaként valósította meg a Szétszakítva című filmet.

A Csak még egyszer előre! a 17-es gyalogezred első világháborús túléléseiről szól. Bár ennek folytatásként, mégis külön is értelmezhető filmként hívta életre Burján Zsigmond a Szétszakítva című alkotást. – A film története végig kíséri, hogy a nagy háború végén, a hazatérő 17. gyalogezred túlélői hogyan tudnak visszailleszkedni a civil életbe, hogyan szembesülnek az országban történt változásokkal – foglalta össze a film forgatókönyvírója és rendezője, Burján Zsigmond a történetet.

A képsorok segítségével bepillantást nyerhetünk a vörös hadsereg működésébe, a Székesfehérvár román megszállásának eseményeibe és eljutunk egészen 1920. június 5-ig. – Azért ötödikéig, mert a túlélők ekkor szembesülnek a friss újsággal és azzal a hírrel, hogy Trianonban aláírták a békediktátumot – emelte ki Burján Zsigmond. A forgatás során jelentős gondot okozott a pandémia, majd egy évig álltak a kamerák. – Az anyagi problémáink rendeződni látszanak, köszönhetően Székesfehérvár önkormányzatának, ahonnan a legnagyobb támogatást kaptuk – emelte ki a filmes, és köszönetét fejezte ki Cser-Palkovics András irányába. Ennek ellenére már csak négy forgatási nap van hátra és az utómunkálatokkal is folyamatosan haladnak Burján Zsigmond és Ternák Ferenc közös munkájának köszönhetően. A bemutató időpontja is szimbolikus, hiszen a tervek szerint 2022. június 4-én kerül majd a nézők elé az alkotás. – Az utolsó jelenet a filmben, hogy azok az emberek hogy reagálnak a trianoni békeszerződés hírét, akik túlélték a nagy háborút, a kommunista uralmat, a román betörést és sok év az életükben a gyilkolásról szólt – indokolta a választott dátumot Burján Zsigmond.

A Csak még egyszer előre! című film készítése során a forgatókönyvíró, a rendező és az operatőr feladatait is Burján Zsigmond látta el. Ez a Szétszakítva esetében annyiban változott, hogy a kamerák mögött már Romhányi Ádám és Kersák József állnak. – Ez megkönnyíti a munkámat, mert így a képbeállításokra nem kell annyira figyelnem, mintha én lennék az operatőr. Jobban tudok koncentrálni a színészek munkájára – mondta a film forgatókönyvírója, rendezője.

A figyelmesek székesfehérvári helyszíneket is felismerhetnek majd a képeken. A legutóbb felvett jelenet például a Budenz-házban forgatták, amiben a Tűzkő Sándor által alakított Sipos Gyula ezredparancsnok elbúcsúzik a Győri Mihály által megformált tiszti szolgájától. Rajtuk kívül a főszereplők között van Balogh Mihály, aki a túlélő katonát, és Szigeti Anna, aki egy elesett katona özvegyét formálja meg. A helyszínek között szerepel a Szent István Király Múzeum Rác utcában található néprajzi épülete, a háborús jelenetek pedig a várpalotai lőtéren készültek.

A Csak még egyszer előre! című filmet bár Székesfehérvár mellett Pécsen is bemutatták és eljutott a fehérvári iskolákba is, a forgalmazása mégsem indult el. – Ha a film bizonyos százalékban már kész lesz, elkezdjük a tárgyalásokat olyan szakemberekkel, akik a film forgalmazással foglalkoznak – emelte ki Burján Zsigmond azzal kapcsolatban, hogyan próbálják meg megoldani ezt a kérdést a Szétszakítva film esetében.

Bár az előző film mondhatni kevés helyre jutott el, A csak még egyszer előre! kapcsán pozitív visszajelzések érkeztek az alkotóhoz. – Pécsen több mint 200 diák nézte meg és abszolút nem érezték azt, hogy ez annyira fehérvári, hogy ők ezt ne értenék. Azért ez egy hosszú film és azt láttam, hogy hárman mentek el. A többiek ottmaradtak és amikor vége lett állva tapsolták meg – mesélte Burján Zsigmond. A következő pozitívum akkor érte, amikor a Csak még egyszer előre! bekerült Fejér megye értéktárába. – Ez nekem nagyon fontos, hiszen ennek az ennek az ezrednek az állománya székesfehérvári és Fejér megyei emberekből állt, a háború vége felé aztán becsatlakozott Tolna, Veszprém és Somogy megye, hiszen óriásiak voltak a veszteségek – emelte ki a film készítője.

Burján Zsigmond kiemelte, számára nagy elismerés, hogy a film a megye értéktárába került. – Balsay Istvánnak Székesfehérvár volt, és Cser-Palkovics Andrásnak a város jelenlegi polgármesterének, Balogh Gábornak, a Fejér megyei önkormányzat tanácsnokának és Molnár Krisztiánnak a Fejér Megyei Közgyűlés elnökének nagyon sokat köszönhetek – emelte ki Burján Zsigmond azokat, akik segítetek ennek elérésében.

A forgatókönyvíró, rendező elmondása szerint ezek a filmek valahol a hitvallását jelentik, ami jó barátjával, Siklósi Gyula régész, történésszel közös munkáiban is megjelent. – Nekem fontos a múlt. A Gyula bácsinak volt az a mondása, hogy ha elveszik a múltadat, elveszik az országodat. Én ezt hiszem és vallom – hangsúlyozta Burján Zsigmond a filmek fontosságáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!