2021.01.24. 07:15
Pusztaszabolcs az otthona az ország legjobb „minden mentes” szakácsának
Derecskeiné Horváth Zsuzsannával beszélgettünk.
A szakácsverseny döntőjében – készül a karfiolrizs, miközben a körtéből leves lesz Fotó: Derecskeiné
Mondhatjuk, hogy jelenleg „főállásban” négy gyermek édesanyja a tősgyökeres pusztaszabolcsi asszony, aki szakmáját tekintve masszőr és lágycsont-kovács – ez merőben távol áll a szakácsszakmától. Adódik a kérdés, hogyan tévedt mégis a gasztronómia világába.
– A kíváncsiság vitt el ebbe az irányba, szerettem volna kipróbálni magamat a konyhában. Kislány koromban is mindig együtt sütöttem édesanyámmal, 9 évesen tőle kaptam az első szakácskönyvemet, amelyet azóta is nagy becsben tartok. Nagy a család, és szeretnek enni, főzni pedig kell rájuk. Idővel egyre jobban belemélyedtem abba, hogy megpróbáljak egészséges ételt tenni az asztalra. Egyszóval a kíváncsiság hajtott, de úgy tűnik, nem vallok szégyent, a családban nagyon szeretik a főztömet – meséli Zsuzsanna, aki 8 hónapja gluténmentes, cukormentes, vegán étrenden él, tudatos életmódváltáson ment keresztül, melynek meglett az eredménye is, hiszen azóta 28 kilót fogyott.
Mint mondja, az új dolgoktól az emberek első alkalommal mindig félnek, ennek ellenére sosem erőszakolta rá az otthoniakra a főztjeit. Eleinte ódzkodtak tőle, de egy idő után rájöttek, hogy bizony finom ételeket készít, olyannyira, hogy a gyermekek azóta már önállóan és örömmel készítenek nyers vegán finomságokat is.
Elmesélte a tavaly év végi megmérettetés élményeit. A Csak a mentes – Év séfje 2020 verseny háromfordulós elődöntőjében egy nyers vegán almás mákpitetortával nevezett, mely meghozta a sikert, s bejutott a szuperdöntőbe, ahol amennyire egyszerűnek tűnik, annyira nehéz volt: glutén- és cukormentes vegán alapanyagokból kellett egy levest, egy főételt és egy desszertet elkészíteni.
– Egy nappal a verseny előtt küldték el a szervezők az alapanyagokat és a mennyiségeket, amelyekből másnap a helyszínen 3 óránk volt elkészülni. Az elején kicsit megijedtem, hiszen általában az ételt találjuk ki és ahhoz szerezzük be az alapanyagokat, de ez most fordítva volt. Levesként egy nyers vegán körtekrémlevest készítettem, főételnek karfiolrizst, csicserilepényt friss spenóttal, mellé pedig zöldségragut csináltam. Desszertnek pedig egy amolyan pohárkrémet, egy kesudiós-avokádós-gesztenyés csokikrémet csináltam – emlékezik vissza gyermeki beleéléssel a háziasszony, akit a novemberi verseny óta rengetegen keresnek fel étkezési tanácsokkal, receptekkel.
– Sokan kérdezik tőlem, hogy mennyire nehéz mentesen, minden mentesen főzni, vagy akár nyers vegán ételeket készíteni. Úgy gondolom, ezt a „konyhát” ugyanolyan könnyen el lehet sajátítani, mint a hagyományos ételek elkészítését. Az alapokat kell megtanulni, mit mivel lehet helyettesíteni, utána már csak a képzelet szab határt. Fontos számomra, hogy megmutassam, egyszerűen, kreatívan is lehet finom, ízletes, egészséges és vitamindús ételeket készíteni, és ebből adódóan felhívni a figyelmet az egészségtudatos nevelésre – vélekedik eltökélt hangon a hobbiszakácsnő. S mint folytatja, nem tétlenkedik azóta sem, hiszen további tervei vannak a gasztronómiában.
– Most éppen egy „minden mentes” vegán szakácskönyvön dolgozom. Egyelőre készülnek a receptek a könyvhöz, de hogy mikor fog megjelenni, az még a jövő titka. Évek óta keresnek, hogy recepteket, tanácsot kérjenek gluténmentes, cukormentes ételekről. Komolyabban ekkor kezdtem foglalkozni azzal, hogy másokkal is megosszam a receptjeimet, s azóta már több száz saját mentes receptet, ételt készítettem. Akkor meg miért ne gyűjtsem őket össze egy könyvbe, nem?!