Hogyan lesz valakiből önkéntes tűzoltó és elnök?

2019.05.19. 07:30

A csókakői Weiger Lajos negyven éve gyorsbeavatkozó

A Csókakői Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke Weiger Lajos, aki nemrégiben Szent Flórián Emlékérmet kapott.

Palocsai Jenő

Weiger Lajos (balról a második) egy csókakői rendezvényen Fotó: RA

Szent Flórián napján adtak át kitüntetéseket azoknak, akik igazán komolyan veszik, hogy tűzoltónak lenni hivatás. Weiger Lajos, a Csókakői Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke is azok közé tartozik, akinek munkája és lelkesedése nem kerülte el az Országos Tűzoltó Szövetség figyelmét.

Hogyan lesz valakiből önkéntes tűzoltó és elnök?

– Kereken negyven éve, 1979-ben léptem be az egyesületbe, melynek valaha Wei­ger nagyapám elnöke is volt. Közben eltelt pár év, mikor a civil szervezet nem igazán volt aktív, de amint újraindult, én is a soraikba álltam. A korábbi elnök remekül vezette az egyesületet, de távoznia kellett, így 2012-ben én lettem az egyesület vezetője. Izgalmas és érdekes dolog vezetni egy csapatot, ugyanakkor egyfajta megtiszteltetés is, hogy bizalmat szavaznak nekem és rám bízzák a civil szervezet irányítását.

Vannak nehézségei is a feladatnak?

– Néha kifejezetten nagy felelősséggel jár, de mégsem ezt emelném ki, hanem az ügyintézést, a bürokrácia útvesztőin való végeláthatatlan versenyfutást. Szövetséggel, könyvelővel való kapcsolattartás, szabályváltozások követése, műszaki felülvizsgálatok, határidők és persze a pályázatokkal kapcsolatos feladatok.

Vannak érdeklődők, jelentkezők? Akar még valaki önkéntesen dolgozni?

– Vannak, és ugyanúgy beleszeretnek ebbe a munkába, ahogy én annak idején. Négy éve a helyi általános iskolában ismertetünk meg fiatalokat a tűzoltás alapjaival, és mindenki előtt nyitva áll az ajtónk. Nagyon szeretek oda járni és megkedveltetni velük hétről hétre ezt a fontos és hasznos hivatást. Az elsősök éppúgy a csapat tagjai lehetnek, mint azok a nyolcadikosok, akik kirepülnek ugyan évről évre az iskolából és így a szakkörből is, de az egyesület ifjúsági tagként visszavárja őket.

Weiger Lajos (balról a második) egy csókakői rendezvényen Fotó: RA

Talán ez a munka is hozzájárult az elismeréshez, amit most kapott nemrégiben?

– Az utánpótlás nevelése, oktatása elengedhetetlen, hiszen hamarosan az én generációm már csak irányít. Ma még ténylegesen részt tudunk és akarunk venni akár a komoly káresetek elhárításában, de a fiataloké a jövő, melynek záloga a kezünkben van. A Szent Flórián Emlékérmet éppen a tűzoltók védőszentjének napján, május negyedikén kaptam, a pilisszentiváni tűzoltó­napon. Önkéntes, létesítményi és önkormányzati tűzoltók részesülhetnek ebben a kitüntetésben a tűzvédelem érdekében huzamos időn át nyújtott átlagon felüli munkáért, áll az emléklapon. Az érmet és a dokumentumot Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, az Országos Tűzoltó Szövetség elnöke adta át személyesen.

Vannak-e további tervek?

– Folytatni a munkát, legyen az káresetek helyszíni elhárítása vagy éppen az ifjúság nevelése. Emellett szoros kapcsolatot igyekszünk kiépíteni a határon túli magyar tűzoltó egyesületekkel. Néhány napja, május közepén például a Kolozs megyei Kövend és a Lendva melletti Völgyifalu önkéntes tűzoltói voltak Csókakőn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!