lehull a lepel!

2018.10.07. 07:45

Ruff Tamás elhozza Hollywoodot Fehérvárra

Lassan tizenöt éve debütált Fehér­váron Ruff Tamás karnagy, zenei vezető. Nagykanizsáról indult, majd a pécsi egyetemen át vezetett az útja a megyeszékhelyre. Hatalmas produkcióra készül – Holly­woodot hozza el a fehérváriaknak.

S. Töttő Rita

Ruff Tamás már tizenöt éve a fehérvári zenei élet része

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Ruff Tamás olyan színes személyiség a székesfehérvári zenei palettán, amely meglehetősen ritka: közel állnak hozzá a színházi produkciók és a nagy szimfonikus show-műsorok éppúgy, ahogy a katonazene és a jazz-rock is. Az Alba Stúdió Zenekar alapítójaként, a Vörösmarty Színház számos nagyszabású produkciójának – úgymint az Aida, a Lear király vagy most a Chicago – karmestereként, illetve a fehérvári katonazenekar karmestereként pedig végképp beírta magát a helyi művészeti közélet nagykönyvébe. Tizenöt éve jött először vezényelni a fehérvári színházba, nyolc éve pedig gyakorlatilag itt is él.

Ruff Tamás már tizenöt éve a fehérvári zenei élet része
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

– Igyekeztem azóta feltérképezni a kulturális életet, nagyon sok jó zenészt és együttest ismertem meg, és a visszajelzések szerint a katonazenei életbe is sikerült új színfoltot hoznunk – mondja a szerény fiatalember, aki a sokszínű feladatok kapcsán így vélekedik: – Nem az a fontos, hogy katonazene, szimfonikus zene vagy jazz-rock. Nekem az a fontos, hogy jó zenészekkel jó zenét játsszak. Ezért vagyok jelen olyan sokféle műsorban és műfajban. Nagyon szeretem például a színházi produkciókat, a karmesteri szakma legérdekesebb eleme szerintem, hogyan lehet egy zenekart, színpadot és egy komplett zenei produkciót összetartani, hogyan lehet inspirálni a zenészeket, színészeket. Ezt igyekszem becsempészni a katonazenekari életbe is.

Sok mindennel készül még

Az egyensúly Ruff Tamás életében jelenleg is szépen áll: egyrészt a Vörösmarty Színház Chicago című musicaljét viszi, másrészt készül egy nagy volumenű, adventi katonazenekari fellépésre december 2-án a ciszter templomban. Emellett pedig készül a december 28-i Show of the Kings: Hollywood kicsiknek és nagyoknak című produkcióra, amely az egyik legnagyobb fehérvári show-műsornak ígérkezik idén az Alba Regia Sportcsarnokban, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

– Egyéves felkészülés van egy ekkora műsor mögött, amelyre az Alba Stúdió Zenekar 45 fős csapatával készülünk. Egyedülálló nagyságrendű munka ez, óriási szervezést igényel, ennyi zenészt vezényelni nagy fel­adat – meséli a zenei vezető, aki néhány izgalmas számot is elárult a hollywoodi repertoárból: a gyerekeknek szóló filmzenék közül feldolgozták az Így neveld a sárkányodat, az Oroszlánkirály, valamint a Jégvarázs zenéit, a felnőtteknek szóló filmek közül pedig a Rambo vagy éppen a Hegylakó klasszikusát viszik színpadra. – A Queen tette híressé ez utóbbi filmnek a betétdalait, és sokan nem is tudják, hogy az 1986-os Hegylakóból vannak ezek a zenék – mondja lelkesen. Az Aha! élmény tehát nem marad el a hollywoodi produkcióból…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!