Hétvége

2017.01.13. 20:40

Ha a színész feszeng, a néző is

Filigrán, szőke színésznő tűnt fel ebben az évadban a Vörösmarty Színház színpadán, akiről játéka alapján kiderült, hogy tehetségnek sincs híján. Kiss Diána Magdolna tulajdonképpen hazatért, hiszen Fehérváron született, tanult, családja is itt él.

Szabó Zoltán

Sokan persze már ismerhették, például a Munkaügyek című televíziós sorozat két évadából, de kisjátékfilmben, egész estés mozikban is szerepelt. Nemrég fejezte be egy nagyjátékfilm forgatását, és készül egy következő filmre. Amúgy a HOPPart színházi társulat alapító tagja, számos előadásban játszott különböző színházakban, és immár a fehérvári teátrum társulatának tagja. Ezekről is beszélgettünk,

- A Három nővérben Olgát, az 56 csepp vér musicalben Júliát játszotta. Melyik karakter hasonlít inkább Kiss Diánához, vagy egy színésznek mindent el kell tudni játszani?

- Szerintem mindent el kell tudni játszani, más kérdés, hogy javarészt úgy talál szerepet az ember, hogy a szerep találja meg őt. Tőlem nagyon idegen karaktert még nem kellett megformálnom, olyat, amire azt mondtam volna, hogy úristen, nem tudok mit kezdeni vele. Elég gyorsan és könnyen megtaláltam magam a különböző szerepekben. Egyébként inkább Olga vagyok. Az 56 csepp vér Júliájából már kinőttem. Nyilván ez nem azonos Shakespeare Júliájával. Az a szerep még nem talált meg.

Kiss Diána Magdolna, a Vörösmarty Színház társulatának tagja a Pletykákban is játszik majd, filmszerep is várja Fotó: Molnár Artúr

- Ha jól tudom, a HOPPart társulattal is előadták a Három nővért, akkor Mását alakította. Teljesen más jellegű előadás volt az, mint a fehérvári?

- Teljesen más. Annyiban hasonlított, hogy ott is kevés volt a díszlet, és egy térben játszódott a darab. A pesti bemutató előtt nagyon sokat beszélgettünk, a próbafolyamat nagy része az elemzésekről szólt, arról, hogy kik ezek a nők, milyen karakterek, nagyon mélyre ástunk közben. Mása egyénisége közelebb áll hozzám, mint Olgáé, bezárkózós típus, titkai vannak, gyakran visel fekete ruhát, akárcsak én. Viszont Olga visszafogottsága, megfontoltsága imponál. Nekem is vágyam, hogy úgy tudjak dönteni, olyan eltökélten, mint ő. Megfontolt vagyok én is, viszont sokáig őrlök dolgokat magamban, nehezen tudok fájdalmakat, érzéseket elengedni, sokáig magamban tartom őket. Olgában az a nagyszerű, hogy dönt, és azt komolyan veszi, végigcsinálja. Elrendezi a dolgot, és pont, nincs kérdés.

- Repüljünk vissza néhány évet. Székesfehérváron született, itt is diákoskodott. Hol?

- A Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskolában és Gimnáziumban, ott is érettségiztem. Átéltem egy igazgatóváltást, és egy költözést a Széchenyi útról a Béke térre. Utóbbi nem esett túl jól. Fuvoláztam 12 évig, Hegedűs Imre volt a tanárom, aki sajnos már nem él. Lovrek Károly is tanított, énekeltem a Canticum Novum kórusban is. A mai napig zenélek, hiszen az egyetemen, így aztán a HOPPartnál is alapkövetelmény volt, hogy a tagok játsszanak hangszeren.

- Evidens volt, hogy a Színművészeti Egyetemre jelentkezik?

- Igazából operaénekes akartam lenni, de titkon a szívemben már akkor éreztem, hogy azt a világot én nehezen tudom elfogadni. Aztán kiírták a színművészetin, hogy zenés színész osztályt indítanak, amely nem azonos a musical-operett oktatással. Jelentkeztem, és elsőre felvettek. Ascher Tamás és Novák Eszter osztályában végeztem, 2007-ben. A HOPPart társulatot az osztályunk alapította, az évek során aztán leforgácsolódott jó párt ember, és maradtunk hárman, Herczeg Tamás, Szilágyi Kata és én, majd jött Keresztény Tamás. Előadásokat csináltunk állami, pályázati pénzből, színészeket, rendezőket hívtunk.

Tavaly viszont hanyatlás kezdődött, kilenc év után úgy tűnik, leáldozóban van a HOPPart csillaga. Igaz, előadásaink most is vannak, és nem adtuk fel azt a tervet, hogy ha pályázaton nyerünk, új darabot csinálunk. Közben sok helyen játszottam, Komáromban, Nyíregyházán, Szegeden, Budapesten. Fehérváron nem, hiába jöttem meghallgatásokra.

Pedig gyerekszínész voltam itt, és kamaszkoromban énekeltem a karban, zenés előadásokban. Gyerekkori álmom valósult meg most azzal, hogy annak a városnak a színházában dolgozhatom, ahol születtem. Édesanyám is nagyon boldog emiatt. S hálistennek" közel van Budapest, ahol élek, élünk a párommal.

- Hogyan lett a fehérvári társulat tagja?

- Éppen nagyon nehéz időszaka volt a HOPPartnak, és úgy döntöttem, hogy elküldöm a kis önéletrajzomat a színházakhoz. Fehérvárra is. Egy ideig nem sok sikerrel. Viszont amikor Nyíregyházán dolgoztam Novák Eszterrel, találkoztam Hargitai Ivánnal, a Vörösmarty Színház rendezőjével. Beszélgettünk. Kiderült, hogy Radnay Csilla elhagyja a társulatot. Felhívtam Bagó Bertalan rendezőt is, aki egykor hívott Zalaegerszegre, de nemet mondtam. Ők ketten ajánlottak Szikora Jánosnak, hogy itt van a Kiss Diána, tud énekelni, jó színésznő, hívjuk ide. Leültünk az igazgató irodájában, elmondta, mit tud ajánlani. Jövök-e? Jövök, válaszoltam. Nagyon kedvesen fogadtak a színházban, sok régi ismerősöm van itt.

- Úgy tudom, nagyon szeret filmekben játszani. Miben szerepelt eddig?

- Valóban nagyon szeretem, kifejezetten izgalmas a kamera előtt játszani, teljesen más energiaszintet követel, mint a színház. Szerencsére a párom, Dávid is filmes, egy forgatáson találkoztunk 5 évvel ezelőtt, és több ízben volt szerencsénk együtt forgatni. Több kisjátékfilmben is játszottam, többnyire baráti szívességéből. Szerepeltem Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című nagyjátékfilmjében és Szász János mozijában, A nagy füzetben is. Ezek nagy élményt jelentettek. Legutóbb Pálfi György Az Úr hangja című különleges sci-fijében szerepeltem, a film utómunkálatai most folynak. Forgattunk Kanadában is, én 3 hetet, a stáb 2 hónapot.

- A nagy füzetben van egy kényes jelenete, játszott a merész Jég című darabban is. Mennyire bevállalós típus, vállal mindent a szerep kedvéért?

- Nem vagyok szemérmes, ha erre gondol, természetesnek tartom, hogy levetkőzzek, ha a szerep úgy kívánja. Amíg te feszengsz a színpadon vagy a filmben, addig a néző is feszeng. Nyilván jóban kell lenni a testeddel, önmagaddal, hogy meg tudd ezt tenni. Nekem ez könnyen megy.

- Legközelebb miben forgat, és melyik darabban láthatjuk a színházban?

- Valószínűleg szerepet kapok Szász Attila legújabb tévéfilmjében, most a válaszra várok. A színházban pedig Neil Simon: Pletykák című vígjátékában játszom, amelyet Widder Kristóf rendez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!