Hétvége

2016.10.07. 14:25

Kontakt: 85 portré - 85 év

A Magyar Nemzeti Múzeumban látható a Balázs Béla-díjas, Érdemes és Kiváló művész Keleti Éva kiállítása, Kontakt címmel. A tárlat a magyar fotográfia nagyasszonyának eddig még nem publikált felvételeit mutatja be neves színművészekről és táncosokról.

Tóth Sándor

Az 85-ös szám fontos ezen a tárlaton: egyfelől a kiállított portrék számát és Keleti Éva közelmúltban betöltött éveit jelzi. A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) abból a képanyagból válogatott tematikus bemutatót, amelyet a fotográfus az intézménynek ajándékozott. Keleti Éva 1976 után készített felvételeinek eredeti negatívjait, diáit 2015-ben adományozta a múzeumnak. Az 1226 képriport több mint kilencvenezer kockából áll (!), s vitathatatlanul kor-, fotó- és kultúrtörténeti jelentőséggel bír. A fotóművész erről így vall: Az ajándékozásnak mindig vannak különböző szempontjai, vannak emberi szempontjai, és vannak lelki szempontjai. Ennek az alapkérdése a bizalom, ha nem gondolnám azt, hogy megbecsülik majd az én anyagomat nemcsak ma, hanem 50 vagy 100 év múlva, akkor biztos, hogy ez nem történt volna meg. Én bízom a mostani munkatársakban, a jövőbeni munkatársakban, hogy úgy fogják kezelni az anyagomat, hogy ebből haszna lesz mindenkinek, a jelennek és a jövőnek, ha még a jövőn túl is lesz valami, akkor a szuperjövőnek is.

Törőcsik Mari, aki a fehérvári színház 1962-es nyitóelőadásában is szerepelt

A most bemutatott kollekcióban a hazai filmművészet és színházi élet legjelentősebb színészeiről készített felvételek találhatók az 1970-es és 1980-as évekből.

Olyan művészek is akadnak, akik emlékezetes alakítást nyújtottak a székesfehérvári Vörösmarty Színház színpadán is, sőt van olyan művész, aki élt a városban, és egy Fehérváron forgatott film főszerepét is játszotta.

Almási Évát legutóbb a My Fair Lady-ben láthattuk a Vörösmarty Színházban
Fotók: Keleti Éva

Törőcsik Mari - az élő film- és színházi legenda - például a Vörösmarty Színház történetének jelentős fordulópontján lépett színpadra: a II. világháború során 1944-ben bombatalálatot kapott és kiégett, 1962-re újjáépített színház nyitóelőadásában Vörösmarty Csongor és Tündéjének a főszerepét játszotta Bitskey Tiborral együtt. Míg Garas Dezső az egyik ördögfiókát. (Mert természetesen Garas Dezsőről is látható felvétel az MNM kiállításán.) Elbűvölően, természetes szépségével néz ránk Almási Éva régi fényképéről, a művésznőt az utóbbi években Molnár Ferenc Testőrében, Osztrovszkij Viharjában és a Bernard Shaw művéből született musicalben, a My Fair Lady-ben láthattuk Fehérváron. Jelen van a Kontakt fotóin az itt címszereplő művészek közül Brecht Kurázsi mamájának a főszerepében az egyik legemlékezetesebb alakítást nyújtó Psota Irén. Jó viszontlátni Kozák Andrást a képek között: az ő nevét viseli a színház stúdiószínpada, s nemcsak több szerepben játszott, hanem rendezett a fehérvári Thália templomának falai között. Ő volt egy időben a színház művészeti vezetője is.

Garas Dezső rendezőként is sikert aratott a fehérvári teátrumban

A fehérváriak emlékezetében különös szerep jut a portrésorban Gábor Miklósnak. A színész Fehérváron töltötte gyermekkorának egy részét és diákkorát, édesapjának, Gábor Bélának két mozija volt a városban. Az Ybl Miklós Főreálgimnáziumban nagy hatással volt rá tanára, a költő György Oszkár, tőle kapta az első, de életére szóló intellektuális-művészi útravalót. Gábor Miklós az 1961-ben bemutatott, és Székesfehérváron játszódó Alba Regia című film főszerepében Tatyjana Szamojlova partnere volt. Gesztesi Károly - a Diótörő és Egérkirály Egérkirályaként vált a fehérvári gyerkőcök kedvencévé - fiatalkori képe mellé pedig ezt írta a fotográfus (a fotókat maga Keleti Éva látta el kísérőszöveggel - a szerk.): A bulvársajtó egyik kedvence, Kazimir Károly fedezte fel a színpad számára, jazz-zenészként tengerjáró hajókon játszott, mert nem bízott színészi önmagában. Arról is híres, hogy sok felesége volt, de én inkább filmszerepeiért és színházi alakításaiért szeretem. 1988.

Keleti Éva emberközeli, a színészek igazi lényét tükröző és természetességüket visszaadó fotóinak titkait Béres Ilona színművész - portréja szintén visszamosolyog ránk a kiállításon - a következőként fogalmazta meg: Úgy gondolom, az Éva nem csak velem kapcsolatban látja a lényeget. Az ő lényében egyszerűen van valami, amitől mindenki bizalmat érez. Ez a bizalom azt jelenti, hogy kezdenek lehullani az álarcok, és akkor szinte megszólal az az ember, akire ő kíváncsi.

Keleti Éva fotói november 20-áig tekinthetők meg az MNM Pulszky-termében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!