Hétvége

2015.01.10. 08:50

Ha elszakadt a cérna és nincs kihez fordulni

Székesfehérvár – Csak felvenni a telefont, beütni a számot és beszélni. Néha már ez is segít – mondja el Tisztl Henrik az "Empátia" Mentálhigiénés Egyesület elnöke, aki az ünnepek alatt tapasztaltakról is beszélt.

Sebestyén Lilla

Körülbelül évente kétezer hívás fut be az egyesülethez, ami csak töredéke az országos számnak, de helyi szinten közel ennyien keresnek meg problémájukkal egy hangot a vonal túlsó végén.

A kapcsolat kifejezetten vokális, név nélküli, és mégis, sokszor életeket menthet - tudom meg Tisztl Henriktől, az 1990-óta működő "Empátia" Mentálhigiénés Egyesület vezetőjétől.

A jórészt önkéntesekből álló - de szakképzett - csapat egész évben segítséget nyújt mindazoknak, akik arra igényt tartanak.

Tisztl Henrik, az "Empátia" Mentálhigiénés Egyesület elnöke elmondta: az aktuális társadalmi problémák mindig kiütköznek
Fotó: Molnár Artúr

Henrik elmondja, igazából három szolgálatot működtet az egyesület. Van egy Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat ingyenes vonal (116-123), ezt szokták hívni azok, akik anyagi, vagy családi problémákkal küzdenek és szeretnék kiönteni a szívüket valakinek, rendezni akarják a gondolataikat egy beszélgetőtárs segítségével.

A második a FAL, vagyis a Fiatalok Anonim Lelkisegély Szolgálata (06/80-505-005), amit túlnyomó részt a tizenévesek szoktak hívni, ha párkapcsolati, iskolai problémákkal küzdenek. Ezt jelenleg is próbálja az egyesület újra éleszteni.

Illetve, létezik egy Készenléti Szolgálat (06/80-696-011) is, amit elsősorban gyermekekkel kapcsolatos krízishelyzetekben lehet hívni.

- Van egy-két hónap, amikor az átlagosnál többen keresnek menedéket a beszédben, de - bár meglepő - a december és a január szinte sosem kimagasló.

Ennek oka talán az, hogy az emberek az ünnepek ideje alatt jobban oda figyelnek egymásra, vagy jobban mernek beszélni problémáikról a közelükben lévőknek árulja el a vezető.

Mint mondja, az adott társadalmi problémák szinte mindig begyűrűznek a telefonbeszélgetésekbe, most éppen az anyagi bizonytalanság, ami többeket sarkall arra, hogy felvegyék a telefont, és segítséget kérjenek. De kérdéses, hogyan tud valaki csak szavakkal, kihúzni minket a pácból?

- Az önkéntesek nem tanácsot adnak, hanem egy segítő beszélgetés keretében a hívó belső erőforrásainak felhasználásával keresik a megoldást - mondta el Henrik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!