Hétvége

2014.08.08. 10:20

Csákberény kiváló fia az örök vadászmezőkön

Kilencvenedik életévében, július 29-én elhunyt a csákberényi születésű világhírű, kalandos életű afrikai „”fehér vadász”, Merán Ferenc. Ősei közé tartozott Lamberg Kristóf, aki az 1500-as években Magyarország fővadászmestere volt és Habsburg János, az alcsúti József nádor testvére.

Tihanyi Tamás

- Gyermekkori vadászati ismereteit apjától és a csákberényi birtok erdészeitől, vadászaitól tanulta és ugyanazt a munkát kellett végeznie, mint az ott dolgozó személyzetnek - emlékeztetett a kiváló férfira a Fejér Megyei Hírlapnak Szabó Imre, a Merán Alapítvány elnöke. - A birtok államosítása után Merán Ferenc a Természettudományi Múzeumban dolgozott preparátorként, de ott volt Homoki-Nagy István stábjában a kis-balatoni film forgatásán. Aztán 1948-ban Fülöp öccsével együtt politikai okokból kénytelen volt elhagyni a szülőföldjét, ahová aztán több mint négy évtizeden át nem tehette be a lábát. Ennek egyik oka az volt, hogy nyelvtudását kihasználva 1945 után az amerikai és az angol katonai megszállóknak tolmácsolt, a másik, hogy egy alkalommal a Vörös Hadsereg mint ügynököt elfogta, ám ő az őrt leütve, börtönének emeletéről leugorva szökött meg a rá váró szibériai utazás elől.

Szabó Imre felidézte, hogy miután Merán Ferenc elhagyta Magyarországot, vadászként az Amerikai Egyesült Államokban dolgozott, ahonnan Európába visszatérve a belga királyi ház tiroli birtokainak fővadásza lett.

- Számára mindig vonzó volt Afrika, ezért 1961-ben áttelepült a fekete kontinensre, ahol több mint húsz éven át fehér vadászként tevékenykedett, társa volt a szintén magyar származású Nagy Endrének, a balatonedericsi afrikai gyűjtemény létrehozójának. Az év kilenc-tíz hónapját vendégekkel szafárikon töltötte, 1964-65-ben például ő volt a magyar afrikai expedíció kísérője. Mint hivatásos vadász vendégeivel Afrika öt legveszélyesebb vadja közül százhúsz elefántot, négyszáz bivalyt, hetvenöt párducot, ötven oroszlánt és öt orrszarvút lövettetett. A világ minden részéből Afrikába érkező vadászvendégek nagy része azt akarta, hogy expedíciójuk vezetője Merán Ferenc legyen. Mint szakember az Afrikai Hivatásos Vadászok Szövetségének és a Hivatásos Vadászok Nemzetközi Szövetségének elnökségi tagja lett. A nyolcvanas évek elején aztán visszatért Ausztriába, ahol néhány évvel ezelőtti nyugdíjba vonulásáig egy reprezentatív vadászterület vezetőjeként dolgozott, ahol számos magyar is vadászott.

Merán Ferenc idén, augusztus 15-én ünnepelte volna kilencvenedik születésnapját, végakarata szerint hamvainak felét Afrikában Nagy Endre mellé, a másikat a csákberényi Vértes erdőben helyezik nyugalomba. Afrikai és más trófeái, vadászemlékei Csákberénybe kerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!