Hétvége

2012.08.18. 09:38

A művészi szabadság jegyében

A Városképektől a Számlált századokon át, az Emlékjelet figyelve eljutni a Javaslatokig, rápillantva Gizella kiránynéra, István királyra, Imre hercegre és Wattayra azt kívánhatjuk, hogy Vigye jó hírét Fehérvárnak ez a kiállítás is.

Szabó Zoltán

A fentebb olvasható mondat néhány mű címét rejti a 64-ből, és talán már ezekből is kihámozható, hogy bár tematikus kiállításról van szó, a tematika és a megközelítés igencsak változatos.

A Pelikán Galéria tárlatának címe: 1038-1938-2013 Székesfehérvár, és a Székesfehérvári Művészek Társasága tagjainak  azon alkotásait tartalmazza, amelyek az említett jeles évszámokhoz, illetve a városhoz szorsabb vagy tágabb értelemben köthetők. Huszonnégyen adtak be művet erre a bemutatóra, amely nagy örmmel töltötte el a tárlat kurátorát, szervezőjét, Pinke Miklós  festőművészt.

- Mi kezdeményeztük a kiállítást, Szűcs Erzsivel, a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény igazgatójával. A polgármester eljött a társasághoz egy beszélgetésre, és akkor hozakodtam elő az ötlettel. Azzal is, hogy az itt látható anyagból válogatva jövőre albumot adhatnánk ki. Úgy néz ki, hogy ez meg is valósulhat - teszi hozzá Pinke. István király halála, az 1938-as országgyűlés és a 2013-as emlékév persze mindenkiből mást és más gondolatot, asszociációt váltott ki, de ez így természetes, hiszen nem volt semmiféle megkötés sem műfaji, sem tartalmi értelemben.

- Arra törekedtem, hogy minél több  mű összejöjjön, hogy legyen miből válogatni. Különösen örültem, hogy a kánikulai nyár ellenére többen kimondottan erre az alkalomra készítették el új munkájukat. Csak titokban reméltem, hogy a padlótól a mennyezetig ráborul majd a látogatóra a sok-sok kép, de végül így lett - mondja mosolyogva a kurátor.

A Városi Képtár-Deák Gyűjtemény igazgatója, Szűcs Erzsébet szerint látványos és jó a bemutatott "anyag", de egy tematikus kiállítás mindig nehéz ügy, és ez jelen esetben is így van. Nem mindenkinek van affinitása a témához.   Vannak, akik inkább a városhoz kötődő benyomásaikat fogalmazták meg, és nem a címben jelzett évszámok mozgatták képzeletüket.  Csak a példa kedvéért említi azt, akinek ez szerinte  sikerült. Szegedi Csaba Sacra corona sectio  című munkája úgy 21. századi, hogy benne van a régi aranymetszés szimbolikája, ami a Szent Koronában is megvan.

Az is feltűmő a tárlaton, hogy más-más nézőpontból közelítenek az évszámok jelképezte történelmi eseményekhez, például 1938-hoz. Kritikus, ironikus, már-már pikírt megfogalmazások is vannak, ami nyilvánvalóan belefér az alkotói szabadságba. Ráadásul - képzművészetről lévén szó - úgyis az adott mű minősége a döntő. Mindenki megítélheti, mi áll közel az ízléséhez: a kiállítás szeptember 21-éig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!