Hétvége

2012.05.20. 12:59

Rekordkísérlet csengőkkel

Besnyő - 12 együttes, közel 200 fellépő, összesen 300 vendég vesz részt szombaton a 6. CsengőFesten, azaz az Országos Csengettyűs Találkozón. A rekordkísérlettel zárult rendezvényen 189 csengettyű szólalt meg Beethoven Örömódája!

Klecska Ernő

A helyi Szironta egyesület által meghirdetett rekordkísérlet így ugyan nem sikerült, hiszen nem érték el a két évvel ezelőtt felállított 269 hangszeres rekordot, de a mára országos hírűvé lett találkozó jól sikerült.

A csengettyűknél nem szólamokban, hanem hangokra bontva hangzik el; egy-egy zenemű átlagosan 20-30 különféle magasságú hangból áll. Nem ritka, hogy egy-egy ember hat-nyolc csengettyűvel is játszik az adott zeneműben. Erre a hangszerre kevés zenedarabot írtak, így a szirontások például zongorakivonatokból készítenek átiratokat maguknak, s nyolcvan-száz zenedarab szerepel a repertoárjukon.



A szombati csengőkoncert után Sólyom Balázs, az egyesület titkára számolta össze a hangszereket, s bejelentette: 189 zeneszerszám játszotta az Örömódát. Ezek a hangszerek ritkaságnak számítanak, 2010-ben a hungarikum bizottság előtt is megfordultak, ahol várományosnak jelölték őket.

A hangolt, nyeles csengettyűt, amely hasonló az amerikai kézicsengettyűkhöz, csak ezt nem bronzból öntik, hanem alumíniumötvözetből préselik, 1996-ban magyar feltalálók fejlesztették ki. Alapvetően nem zenekari hangszernek, hanem a ritmuskészség fejlesztésére készült. Kreatív zenetanárok azonban kifundálták, hogy a különböző hangú csengőkkel komolyabb dallamokat is elő lehet adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!