Hétvége

2011.07.29. 15:27

Főszerepben a lipicai: lovasfesztivál Szilvásváradon

Nomád pusztai harcosok és római katonák összecsapása is szerepel a Lipicai Lovasfesztivál programjában, amely pénteken kezdődött meg Szilvásváradon a Lovasstadionban.

MTI

A vasárnapig tartó fesztivál keretében rendezik meg a kettesfogathajtók Szilvásvárad Kupáját, amely pénteken a díjhajtással vette kezdetét.
A 33 fogat részvételével zajló verseny szombaton a maratonhajtással folytatódik, amelynek a község melletti Szána-völgy ad otthont, illetve vasárnap kerül sor az akadályhajtásra, immár újra a Lovasstadionban.
A kettesfogatok két kategóriában mérik össze tudásukat. A B-kategóriában 17, míg az A-kategóriában 16 fogat szerepel. Utóbbiban áll rajthoz a magyar válogatott.
A versenybíróság műsorszámonként és összetettben is eredményt hirdet. Az A-kategóriás díjhajtást például Lázás Vilmos nyerte, Nagy Tibor és a harmadik helyezett Sejlen Zsolt előtt. Ők mindannyian tagjai a válogatottnak.
A talán leglátványosabb program, a lovas show szombaton este 10 órakor kezdődik a Lovasstadionban. A műsort Dallos Gyula mesteredző zenés kűrje nyitja meg, majd voltizs, vagyis lovastorna következik.
A közönség láthatja a Szlovák Nemzeti Ménes lipicai magasiskoláját, az Állami Ménesgazdaság díjlovas karüsszeljét, és ezt követően csapnak össze a pusztai harcosok a rómaiakkal.
A műsorban még különlegesen veszélyes akadályokat leküzdő Ördöglovas-, illetve csikósbemutató is szerepel, különböző idomítási és fogatolási módokat kísérhetnek figyelemmel a nézők, illetve behajtják a stadionba a ménes teljes anyakanca-állományát.
Az összetett eredményhirdetésre vasárnap délután 4 órakor kerül sor.
Mint azt Dallos Andor, az Állami Ménesgazdaság vezetője az MTI-nek elmondta: az anyaménesnek a Szlovénia területén található Lipica ad otthont, ám az egykori Osztrák-Magyar Monarchia valamennyi utódállamában zajlik állami lipicailó-tenyésztés. Vagyis Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia és Románia is gondoz lipicai méneseket.
Szilvásváradon 250 lipicai lovat tart az Állami Ménesgazdaság.

Programok Nyár rovatunkban itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!