Hétvége

2011.07.29. 15:27

Főszerepben a lipicai: lovasfesztivál Szilvásváradon

Nomád pusztai harcosok és római katonák összecsapása is szerepel a Lipicai Lovasfesztivál programjában, amely pénteken kezdődött meg Szilvásváradon a Lovasstadionban.

MTI

A vasárnapig tartó fesztivál keretében rendezik meg a kettesfogathajtók Szilvásvárad Kupáját, amely pénteken a díjhajtással vette kezdetét.
A 33 fogat részvételével zajló verseny szombaton a maratonhajtással folytatódik, amelynek a község melletti Szána-völgy ad otthont, illetve vasárnap kerül sor az akadályhajtásra, immár újra a Lovasstadionban.
A kettesfogatok két kategóriában mérik össze tudásukat. A B-kategóriában 17, míg az A-kategóriában 16 fogat szerepel. Utóbbiban áll rajthoz a magyar válogatott.
A versenybíróság műsorszámonként és összetettben is eredményt hirdet. Az A-kategóriás díjhajtást például Lázás Vilmos nyerte, Nagy Tibor és a harmadik helyezett Sejlen Zsolt előtt. Ők mindannyian tagjai a válogatottnak.
A talán leglátványosabb program, a lovas show szombaton este 10 órakor kezdődik a Lovasstadionban. A műsort Dallos Gyula mesteredző zenés kűrje nyitja meg, majd voltizs, vagyis lovastorna következik.
A közönség láthatja a Szlovák Nemzeti Ménes lipicai magasiskoláját, az Állami Ménesgazdaság díjlovas karüsszeljét, és ezt követően csapnak össze a pusztai harcosok a rómaiakkal.
A műsorban még különlegesen veszélyes akadályokat leküzdő Ördöglovas-, illetve csikósbemutató is szerepel, különböző idomítási és fogatolási módokat kísérhetnek figyelemmel a nézők, illetve behajtják a stadionba a ménes teljes anyakanca-állományát.
Az összetett eredményhirdetésre vasárnap délután 4 órakor kerül sor.
Mint azt Dallos Andor, az Állami Ménesgazdaság vezetője az MTI-nek elmondta: az anyaménesnek a Szlovénia területén található Lipica ad otthont, ám az egykori Osztrák-Magyar Monarchia valamennyi utódállamában zajlik állami lipicailó-tenyésztés. Vagyis Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia és Románia is gondoz lipicai méneseket.
Szilvásváradon 250 lipicai lovat tart az Állami Ménesgazdaság.

Programok Nyár rovatunkban itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!