Hétvége

2009.05.23. 02:27

Közösen emlékezünk

Ma ünnepli ezeréves fennállását négy megye: Fejér, Pest, Veszprém és Zala. Az ünnepségre a Veszprém megyei Sólyon kerül sor, ott ahol a négy megyét először említő oklevél is íródott. Balogh Ibolya megyei elnököt kérdeztük.

MTI

Jelentős évforduló egész évi eseményeinek nyitánya a mai rendezvény, amit sok más program követ majd a megyékben, így Fejérben is.

- Elnök asszony, ön mire büszke Fejér megyében?

- Óriási történelmi múlttal rendelkezünk, aminek fontosnak és meghatározónak kellene lenni mindannyiunk számára. Sajnos sokan nem ismerik a múltunkat. Ez persze nem az ő hibájuk, hanem azoké, akik ezzel foglalkoznak. Gondolok itt magunkra, a közgyűlések tagjaira is. Ezen a téren többet kellene tennünk. Mert arra büszkék lehetünk, hogy Szent István 1009-ben kelt, sólyi oklevele Fejér megyét is említi. Mint ahogy arra is büszkék lehetünk, hogy István uralkodásának második évtizedében Fehérvárt Esztergom mellett az ország egyik központjává tette.

- Mennyire ismerik a ma itt élők a megye és Fehérvár dicső múltját?

- Azt tapasztalom, hogy nem igazán. Ez talán oda vezethető vissza, hogy ma nem igazán fontos a kultúra és az ahhoz kapcsolódó történelmi háttér. Talán az utóbbi egy-két évben elindult egy olyan folyamat, hogy szoros együttműködésben vagyunk Fehérvárral, és ez jó dolog. Az lenne a szerencsés, ha minél több önkormányzat működne együtt politikai felhangok nélkül, hiszen azonos tájegységben élünk. Tehát az utóbbi időben - főleg a Nemzeti Emlékhelyhez kötődő dolgok kapcsán - léptünk ki abból az állóvízből, ami jellemezte megyénket. A Nemzeti Emlékhely azért fontos, mert kapcsolódik Szent Istvánhoz, és itt volt királyaink temetkezési helye. Ha komolyan vesszük, hogy történelmünk jelentőségének tudatát ébrentartsuk, vagy visszahozzuk, akkor fontos az emlékhely ahhoz méltó kialakítása.

- Egy pillanatra úgy tűnt, az emlékhely sorsa rendeződik. Most megint távolodni látszik a cél.

- Így is van, meg nem is. Az alapkoncepció ugyanis a megyei önkormányzat számára elfogadhatatlan. A Nemzeti Emlékhely akkora értéke a városnak, megyének, de az országnak és talán Európának is, hogy nem szabad az ügyét semmi mással összevonni. Olyan típusú projektekkel meg végképpen nem, mint amikkel most együtt kezeljük. Nevezetessen a belváros rekonstrukciójával, történelmi játszótérrel, makettvárossal. Annak idején a döntéshozók ezt elfogadták, de mi nem tartjuk jónak, hiszen nem azonos értékű dolgok.

- Vagyis megbukott a projekt?

- Nem, egyátalán nem bukott meg, hanem csak tiszta képet kell teremteni. Ráadásul olyan erők mozdultak meg az elképzelés ellen és mellett, amiket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Semmi nincs kőbevésve, ha a folyamat közben kiderül, hogy az irány nem helyes, akkor nem kell görcsösen ragaszkodni a dolgokhoz. Ez a mostani, remélhetőleg nem az utolsó lehetősége Fejér megyének arra, hogy olyan Nemzeti Emlékhely alakuljon ki, amelyet közmegegyezés övez. Most az, hogy idén, jövőre vagy két év múlva kezdődik az építés, már nem sorsdöntő. Közben figyelembe kell venni az önkormányzat anyagi lehetőségeit is. Időközben felgyorsítottuk a különböző fórumok lebonyolítását, hogy a projektek elkezdődhessenek, de ha lehet, akkor külön-külön.

- Kanyarodjunk vissza a témánkhoz. Egy ilyen évforduló alkalmas arra, hogy felhívja a figyelmet történelmi értékeinkre.

- Így van. Az emlékezés mellett ez is a célunk. Ugyanakkor az, hogy négy megye együtt mozdul, ez erőt tud adni, segíteni tudja a megyerendszert. Mert az elfogadhatatlan, hogy évtizede nincs eldöntve a közigazgatásközépszintje. Nagy felelőtlenség ez a lebegtetés. A közös rendezvénnyel erre isfel kívánjuk hívni a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!