Hétvége

2009.01.02. 03:28

Apró stresszek gyilkolnak

<b>Székesfehérvár</b> - Guseo András ideggyógyász, kutató-főorvos, kandidátus neve jól ismert hivatása világában. A szklerózis multiplex - egy súlyos, rendszerint már fiatal korban fellépő betegség - gyógyításának nemzetközi hírű szaktekintélye. Nehéz visszafordítani a megrögzött rossz szokásokat, de nem lehetetlen

Móré Erzsébet

- De hogyan is hat egy ideggyógyászra egy váratlanul ért elismerés? (Gondoljuk, ugyan, ő már csak ért a stresszkezeléshez, hiszen ne feledjük, a stressz jó és rossz is lehet...)

- Már az a tény is meglepett, hogy jelöltek, és bekerültem az első tíz közé. A meglepetésem csak fokozódott, amikor a nevem hallottam a fődíjasok között. Nagyon nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy a legmegbecsültebb emberek közé kerülhettem - meséli, majd bizonnyal nem csak találgatás szintjén hozzáteszi:

- Valószínű a díjban benne van annak a negyedszázadnyi munkának az eredménye, amit a Fejér megyei emberekért igyekeztem tenni folyamatosan, a betegekért, azért, hogy az önhibájukon kívül mozgáskorlátozottá vált emberek életét elviselhetőbbé tegyem. A huszonöt év munkája olyan összefüggéseket adott a kezembe, amelyeket, úgy gondolom, nem szabad elrejteni, közzé kell tenni. Ezt teszem hazai és nemzetközi szinten folyamatosan.

De miként is jutott el az SM-től a stresszkontrollig?

- Az SM-mel (szklerózis multiplex) élők sorsát elemezve összefüggést találtam az életük nagyobb, megrázó eseményei és a rosszabbodások között. Hasonló kapcsolatot már 30 éve is sejtettem, mert bizonyos negatív személyiségjegyekkel rendelkezőknél a betegség gyors, befolyásolhatatlan progresszióját, előre haladását, rosszabbodását észleltem. Ezt mára a tudomány egzakt módszerekkel igazolta. Úgy gondoltam, ha a betegeken igazán segíteni akarunk, akkor meg kell őket ismertetni a betegség természetével, annak lefolyásával és a lefolyást súlyosbító tényezőkkel. Ma már az immunológia rohamos fejlődésének köszönhetően ismerünk lelki összefüggéseket, amelyek az immunrendszerre negatív hatást gyakorolnak, és ez vészes lehet egy önpusztító autoimmun betegségben és számos más kórképben is. Ez vezetett a stressz tanulmányozásához. Ez a terület napjainkban robbanásszerű fejlődésnek indult, és a kutató számára is naponta új és új meglepő összefüggéseket rejteget.

- Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ott bábáskodtam a neuro-pszicho-immunológia kialakulásakor, és fejlődését kezdettől fogva követtem. Évekig oktatója voltam e határterületnek. Ideggyógyászoknak az immunológiai határterületét, hatását az idegrendszerre, immunológusoknak az ideg és psziché hatását az immunrendszerre oktattam. Egyre világosabban rajzolódik ki a körülöttünk zajló felgyorsult élet embert pusztító hatása. Nem a nagy stresszek, hanem a mindennapi apró stresszek, a gondolati stresszek okozzák a nagy gondot, mert mindennapi életünk részévé váltak, és észre sem vesszük hatásukat. Sokszor még azt sem vagyunk hajlandóak realizálni, ha szervezetünk tünetet küld, figyelmeztet a belső bajra. Évek tévelygései, orvostól orvosig járás után, végre szembesülünk a baj eredetével, akkor már nagyon nehéz visszafordítani, az évek során megrögzött rossz szokásokat, de nem lehetetlen. Ezt tűztem ki célul, amikor elindítottam a stresszkontroll tanfolyamot, ahol mindenki megtanulhatja a rejtőzködő ellenség felismerését, és felveheti ellene a mindennapi harcot. Így megelőzhető lesz számos betegség, mint például a daganatok többsége, a szorongás, a depresszió, a korai elbutulás és a korai szívhalál. Hiszen ezek azok a tényezők, amelyek katasztrofálissá teszik a mai magyarok életkilátásait.

A főorvos elmondta lapunknak, hogy a Príma-díjnak hamar híre ment. A legjobban azoknak az elismerő szavaknak örült, amelyeket a betegektől kapott közelről és távolról, s ma is megállítják egy-egy kézszorításra és néhány elismerő, kedves szóra...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!