Legjobb lett a jók között

2018.01.17. 17:00

A Tóparti Gimnázium tanára a megye legeredményesebb testnevelője

A Magyar Diáksport Szövetség elismerését vehette át a Diákolimpia elmúlt tanévének országos döntőin elért kimagasló eredményeiért – mint Fejér megye legeredményesebb testnevelője, a Tóparti Gimnázium tanára, Sió Attila.

Káldor András

dsdf

A Tóparti Gimnáziumba érve nem kellett keresnünk Sió Attilát, ugyanis éppen a következő futóverseny résztvevőinek tartott rövid eligazítást arról, hogy milyen cipőben vegyenek részt a megmérettetésen. A tanár úr igen korán eljegyezte magát a sporttal, leginkább duatlonban és triatlonban jeleskedett, de megszámlálhatatlan versenyen vett részt a maraton távján, valamint a kerékpározás is kedvenc időtöltései közé tartozik. Tanítványai pedig évről évre szállítják a jobbnál jobb eredményeket, így nem volt véletlen, hogy az idei díjazáson felmerült a neve.

Megszokta már, hogy Fejér megye legeredményesebb diákolimpiai testnevelőjének választották?

– Kétségtelenül nagy megtiszteltetés. Igaz, hogy a mi intézményünk a legjobb az iskolák közötti pontversenyben. 16 éve, mióta én itt tanítok, talán kétszer nem nekünk sikerült a rangsor élén végezni. A díjra nem lehetett számítani, meglepetésként ért. Decemberben szóltak, hogy elismerést kaphatok, addig nem is gondoltam rá.

Milyen volt a díjátadó?

– Igazán megadták a rangját az eseménynek, ott volt a magyar sportvezetés krémje, ráadásul aznap este tartották az Év Sportolója Gálát is, úgyhogy nyugodtan mondhatjuk, hogy ez volt a diáksportolók gálája.

Talán nem véletlen a díj, hiszen a tanítványok rendszeresen jó eredményekkel rukkolnak ki a diákolimpiai versenyeken.

– Érdekes, mert nem is a tavalyi évünk volt a legjobb. A 4x100-as fiú váltónk jó időt futva, fölényesen nyerte az ob-t, két válogatott atlétával, az ARAK-os Pisch Milánnal és Szépe Gergővel megerősítve. A 4x400-as váltónk a második helyre szorult, de kerékpározásban Péteri Niké révén is szép sikereket értünk el. Ezeken kívül az atléták még szereztek hét érmet az V. és a VI. korcsoportos olimpián. Kiemelném Mátó Sárát, aki atlétikában kiváló eredményeket ér el, de úszásban is segített nekünk.

Mennyi időt vesz igénybe felkészíteni a versenyzőket, illetve a csapatokat?

– Nem nagyon van időnk és lehetőségünk, leginkább a tanórákra hagyatkozhatunk, ekkor tudunk gyakorolni. Régebben tömegsportórákon tudtuk megoldani a felkészítést, az adott sportág képviselőit behívtam, és akkor csak velük foglalkoztam.

Sió Attila rengeteg munkát, időt fektetett a tanítványai felkészítésébe, eredményesen Fotó: Koppán V.

Mennyi pluszt jelent, hogy jelentős duatlonos múltja van?

– Atléta voltam, de mindig érdekelt a triatlon és a duatlon. Amikor abbahagytam az atlétikát, akkor indultam először Iron Man versenyeken. Annyira tetszett ez a változatos sportág, hogy ezt átplántáltam a fiaimba. Amióta a diákolimpiai programban is szerepel, azóta elindítom a gyerekeket ezeken a versenyeken. Kemény sportág, de rendre eredményesek vagyunk benne. Negyventől ötvenéves koromig versenyeztem, de utána egy sportorvosi vizsgálat megállapította, hogy probléma van a szívemmel, eltiltottak ettől 2011-ben, pedig ez volt a mindenem!

Hogy látja, bőven van fogadókészség a gyerekekben?

– Feltétlenül. Most is vannak olyanok, akik szívesen futnak vagy kerékpároznak. Természetesen elfáradnak, de a változatossága és sokszínűsége miatt szeretik, és ez büszkeséggel tölt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában