Ovifoci

2018.01.20. 19:00

Az egykori Videoton csatár örömmel foglalkozik a kicsikkel

Focizni már egyre ritkábban száll be a Jóbarátok FC névre hallgató baráti társaságban, amelynek tagjai hetente rúgják a labdát. Viszont gyerekeknek gyakran tart tornaórákat a Vidi egykori, válogatott csatára, Tiber László.

Horog László

Fister Ferenc, Kiss Imre és Tiber László vezeti az ovifocit

Fotó: Horog László

Az Arany János EGYMI Ezredéves Tanintézményének igazgatója lassan egy évtizede kérte fel, hogy a nebulóknak hetente egyszer vezessen játékos foglalkozásokat. Örömmel vállalta.

- Az iskolában értelmileg akadályozott gyerekek tanulnak. Három csoportban halmozottan sérült, valamint egy csoportban autista gyerekek. Amikor felkértek, nem gondolkodtam. Ugyanis ismerem a beteg gyerekeket, nekem is volt egy lányom, aki kromoszóma-rendellenességgel született, 15 évesen hunyt el, tüdőgyulladásban. Az Ezredéves iskola vezetője ismerte a lányomat, tudta, hogy kötődöm a sérült gyerekekhez. Nem telik el hét, hogy ne vezényelnék órát a csoportom tagjainak, ezek játékos, szórakoztató, ügyességet fejlesztő gyakorlatok, amit a tanulók örömmel végeznek.

- Általában 15-20 fiatal mindig megjelenik, a legfiatalabb nebuló 12 éves, a legidősebb pedig 25 esztendős. Utóbbi már nem az iskola tanulója, dolgozik, de örömmel jár vissza, jól érzi magát a foglalkozásokon. Tavaly nyáron, az évzárón kitüntetett az iskola, tiszteletbeli gyógypedagógus diplomát kaptam. Meghatott, hogy gondoltak rám.

Az egykori csatár minden januárban balatoni kirándulást is szervez a gyerekeknek. Korábbi csapattársa, a korábbi kiváló irányító középpályás, Bódi Zoltán a déli parton található wellnesshoteljében látja vendégül az iskolásokat.

Fister Ferenc, Kiss Imre és Tiber László vezeti az ovifocit
Fotós: Horog László

- Bódival együtt futballoztam Kispesten és Siófokon, nem csak csapattársak, barátok is voltunk és maradtunk. Közösen nyertünk Magyar Kupát a Siófok csapatában. Egyszerre hagytuk abba a futballt, 1986 nyarán. Én még levezettem osztrák alacsonyabb osztályban, ő pedig az üzleti életben próbált szerencsét.

Tiber László nem csak sérült gyerekeknek tart foglalkozásokat. Hosszú évek óta két társával, Fister Ferenccel és Kiss Imrével a Sóstói Stadion tőszomszédságában található műfüves csarnokban vezet tornaórákat ovisoknak.

- A Videoton FC szerződést kötött 17 fehérvári óvodával – egy-kettő kivételével az összessel -, a klub vállalja a szállítást, a szervezést, mi hárman pedig vezetjük a játékos foglalkozásokat a kicsiknek. Az országban ez egyedülálló. Ha tehetséget találunk, az óvónőkön keresztül felvesszük a kapcsolatot a szülőkkel. Az ügyesebbek a Vidiben folytathatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában