Juniorok és tapasztalat a csapatban

2024.07.10. 09:16

Kanadai "svájci bicska" a FEHA19-nél

A FEHA19 a junior korosztály több játékosának is lehetőséget ad az Erste Ligában, de a rutinról sem feledkeznek el a vezetőségben.

Szupkai Gábor

Riley Stadel komoly sikerek részese volt már fiatalon is

Fotó: Kelowna Rockets

Az utánpótlásnevelés a kulcsszó a FEHA19-nél. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az előttünk álló szezonban is számos ígéretes, utánpótlás korú jégkorongozó kaphat esélyt párhuzamosan az Erste Ligában és az osztrák bázisú nemzetközi junior bajnokság küzdelmeiben.

A junior csapat kemény hátvédje, Gyuró Dávid eddig csak Magyar Kupa-meccsen kóstolhatott bele a felnőtt jégkorongba, de ősztől erre több lehetősége is nyílik. Egy év kitérő után visszatér a csapathoz Őri Arvid is, aki az Erste Liga-szereplésen át szeretne bekerülni a nagyok közé, azaz az ICEHL keretbe. A ponterős csatár, Szöllősi Csaba számára már nem lesz ismeretlen az Erste Liga-mezőny, és ez a felnőtt hokiba való beleszokás szempontjából előnyös lehet, ő a rutinszerzést és a sokkal több, nagyobb erőbedobást várja magától a szezon minden percére. Keresztes Zsombor figyelemre méltó teljesítménnyel rukkolt elő tavaly az első EL-meccsein, és fejlődése új lendületet kaphat jövőre. Szabó Péter számára izgalmas előrelépési lehetőséget tartogat az EL-szereplés, ahogy Aleksander Antonijevicnek is, aki az utánpótlás mezőnyében már felhívta magára a figyelmet. 

Persze a FEHA19-nél jól tudják, hogy rutin és tapasztalat is kell a csapatba, nem elég a sok fiatal tehetség. Mindez a kanadai Riley Stadel személyében érkezik, aki egykoron kanadai utánpótlás-válogatott hátvéd volt (U17-ben), a világ egyik legerősebb junior bajnokságának, a WHL-nek a bajnoka. Fiatal tanulóévei után az egyik legkeményebb európai profi ligában, a brit bajnokságban a Dundee Stars és a Manchester Storm kulcsjátékosaként szerepelt, innen pedig Finnországba, majd Lengyelországba vezetett az útja. Innen számunkra is ismerős vizekre evezett, hiszen az Újpesti TE szerződtette, és két éven át szerepelt az Erste Ligában, ahol a fehérváriak is megtapasztalhatták, mit is tud. Újpest után a német Landsberg ajánlatát fogadta el, majd újra Lengyelországban kötött ki, a következő állomása pedig most Fehérvár lesz. Az ő feladata az, hogy előmozdítsa fiatalok fejlődését.

Volt már hátvéd, csatár, kemény öklű verőember, és fineszes játékmester is. Éppen ezért, Sam Hill, a kanadai Kelowna Now szakírója a jégkorongsport "svájci bicskája"-ként jellemezte Riley Stadelt, az univerzális jégkorongozót, aki a 2024/25-ös szezonban a FEHA19-et erősíti majd.

Andy Levangie, az ismert NHL játékosmegfigyelő internetes naplójában ez állt róla: "átlagon felülien olvassa a játékot, kiemelkedően korcsolyázik, nagyszerűen építi a támadásokat, kimagasló a játékintelligenciája, jelentős a lövőereje".

– Amióta elszerződtem az Erste Ligából, motoszkált bennem a gondolat, hogy szeretnék egyszer újra ebben a bajnokságban játszani. Amikor a FEHA19 megkeresett, gyorsan kiderült, hogy egy hullámhosszon vagyunk, tetszett a felvázolt lehetőség, így gyorsan megállapodtunk. Legutóbb a lengyel bajnokságban játszottam, ahol védekezőbb jellegű a játék, az Erste Ligában talán gyorsabb és technikásabb. Tudom, hogy egy fiatal csapathoz érkezem, igyekszem a játékosok fejlődését elősegíteni. Minden egyes nap, a jégen belül és kívül azon leszek, hogy jó példával járjak elöl és megosszam a tapasztalataimat a csapattársaimmal. Nagy izgalommal tekintek a közös munka elébe, szerettem Magyarországon élni, Székesfehérvár csodálatos város, már alig várom, hogy kezdődjék a felkészülés következő szakasza és aztán pedig a jégkorongidény - nyilatkozta a FEHA19 honlapjának Riley Stadel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában