Japán sensei oktatott Gárdonyban

2024.07.10. 11:34

Figyelem és fegyelem

Négy napon át gyakorlatozott több száz karatéka a Velencei-tó partján. Katsushito Gorai szemináriumai megtöltötték a Csuka csarnokot.

Ferencz Balázs

Shihan Katsushito Gorai (középen) szemináriumait sokan látogatják

Forrás: Kyo team Branch

Mintha szamuráj alakulat indult volna harcba, úgy zengett a Csuka csarnok parkolója a nyári hétvégén. A hőségben négy napon át edzettek a kyokushin karate hazai és külföldi képviselői a 2. Kyoteam nemzetközi nyári edzőtábor keretében. Illés Tibor hívta életre az eseményt, melyen a hetedik danos karatemestertől, Shihan Katsushito Goraitól tanulhattak a keleti harcművészet kedvelői.

A szeminárium során naponta kétszer, kétórás edzéseket tartott a 63 éves mester. Energiája, lendülete lenyűgözhette és motiválhatta a teremben egybegyűlt fiatalokat, és idősebbeket, versenyzőket és amatőröket, sárga-, zöld-, vagy épp feketeöveseket.

- Katsushito Gorai immár másodszor érkezett hozzánk, szeretjük a tanításait - jelentette ki Illés Tibor, negyedik danos karatemester, a Kyoteam vezetője.

Az IKO szervezet nemzetközi kapcsolatokért felelős bizottságának tagja, Gorai-mester  nem kímélte a tanítványokat.

- Nagyon keményen edzettek. A magyar tanítványok nagyon jó képességűek. A világszervezet idén hatvanadik évfordulóját ünnepli, a magyar karate is közel ötven éves múltra tekint vissza. A covidot leszámítva majdnem minden évben itt vagyok, vagy edzőtábort vezetek, vagy szemináriumokat tartok - mesélte Katsushito Gorai. - A magyar instruktorok is járnak Japánba, hogy fejlesszék tudásukat. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk, és remekül adják tovább a tudást. Magas a színvonal itt. A magyarok képességei az európai régióban a felső szintre helyezik az itteni karatét.

A Shihan nem sportként tekint a kyokushin karatére.

- Elsősorban harcművészet ez, de inkább egyfajta oktatás. A testedzésen keresztül fegyelmet tanulunk és fejlesztjük a mentális képességeinket. Az IKO egy nemzetközi szervezet, fontos számunkra, hogy kapcsolatokat alakítsunk ki, egészséges és jó szellemű fiatalokat neveljünk. Ezért hangsúlyozom az edzések során az etikettet, a tiszteletet, az egymás elismerését. A kyokushin híres a full contact világbajnokságáról, ahol brutálisan összeverik egymást, ezért sokan úgy gondolják, hogy ez egy agresszív sport. De ez tévedés. Mindig az oktatás az elsődleges feladatunk. A gyerekeknél az alapokat tanítjuk először, az illemet, a tiszteletet próbáljuk beléjük nevelni. 63 éves leszek idén, én inkább már csak a fizikális és mentális egészség megőrzése céljából űzöm a karatét. Kisgyerekektől egészen a korombeli felnőttekig képes vagyok foglalkozni.

Népes tábort rendeztek
Forrás: Kyo Team Branch

Gorai-mester az edzések alatt végig pásztázta a vele szemben álló 150 fős tömeget, résen volt, s felfedezte, majd rögtön figyelmeztette azt, akinek szeme nem az ő mozdulatait követte. Ugyanakkor igyekezett kijavítani a kissé pontatlan gyakorlati elemeket, de akadt, hogy fejre irányuló, de a fej előtt a mozdulatot megállító rúgással érzékeltette egy, a hátracsapott kezein támaszkodva ücsörgő fiatalt, hogy mindig készen kell állni a feladatra. "Figyelem és fegyelem" - nincs ennél fontosabb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában