A fiataloknak ma ilyen példaképekre van szükségük!

2024.07.09. 21:00

Fehérváron is megünnepelték a Magyar Örökség-díjat (galéria)

A legméltóbb helyére, Székesfehérvárra kerül az 1952-es Helsinki Olimpia teljesítményét elismerő Magyar Örökség-díj díszes oklevele. Kedden délután ünnepelték meg az eseményt az Olimpiai Emlékmű mellett, miközben a szomszédos stadionból áthallatszottak az atlétikai verseny hangjai: taps, kiáltások, a hangosbeszélő szavai, a Himnusz. Kitűnő atmoszféra és hangulat egy nagyszerű eseményhez.

Tihanyi Tamás

Tolcsvay Béla és Kű Lajos is megkoszorúzta az emlékművet

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A székesfehérvári Aranycsapat Alapítvány elnökének, Kű Lajosnak akadályokat nem ismerő tevékenysége nyomán június 22-én a budapesti Ráday Házban egy ünnepség keretében jelentették be, hogy Magyar Örökség-díjat kapott az 1952-es Helsinki Olimpia kiemelkedő teljesítménye. Schmitt Pál volt köztársasági elnök a laudáció előtt méltatta Kű Lajos, valamint Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész és Tolcsvay Béla Kossuth-díjas énekmondó kitartását – hiszen nekik köszönhető, hogy nem ment feledésbe a Helsinki Olimpia magyar öröksége.

A díjat, illetve az adományozás tényét a Székesfehérváron szervezett Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj napján és az események közvetlen közelében, kedden délután ünnepelték meg az Olimpiai Emlékmű mellett az Aranycsapat Alapítvány tagjai, támogatói, a koszorúzás résztvevői, mindazok, akik Melocco Miklós alkotásánál a jelenlétükkel is szerették volna kifejezni tiszteletüket az 1952-es ötkarikás játékok nem elfeledett sporthősei, vélhetően a rövidesen Párizsba indulók példaképei előtt. Mások mellett eljött Bobory Zoltán költő, előadóművész, Balsay István, Székesfehérvár egykori polgármestere, Tolcsvay Béla énekmondó, Tiber László és Németh János a Videoton labdarúgóinak képviseletében, Kásás Zoltán olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, Kamuti Jenő kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Győri Béla, a MOB hagyományőrző munkacsoportjának vezetője, ifjabb Papp László, a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó fia, és Bogyay Elemér, az egykori kanadai magyar emigráció képviselője is.

Kamuti Jenő: "Egy sportoló legnagyobb büszkesége, ha vissza tud valamit adni a szeretetért, amit a magyar néptől kapott"
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mivel több idős ember – Kamuti Jenő például már 86 éves – is jelen volt az eseményen, Kű Lajos a fojtogató hőségben tőle szokatlan módon megpróbálta röviden összefoglalni azt az utat, amely a Magyar Örökség-díj elnyeréséhez vezetett. Beszélt az Olimpiai Emlékmű megvalósulásához vezető küzdelmekről is: Helsinki után a magyar főváros lett volna a helyszín, aztán végül – és ennek már mindenki örül – Székesfehérváron avathatták fel Melocco Miklós alkotását. Majd Helsinki sporthőseit, a 16 arany-, 10 ezüst és 16 bronzérmet nyert sportoló érdemeit méltatta. Az Aranycsapat Alapítvány elnöke kijelentette: szeretné, ha idővel nemzeti zarándokhely, sőt, idegenforgalmi látványosság válna az Olimpiai Emlékműből, ahová reményei szerint több neves sportolónk eljön majd feltöltődni, esküt tenni. Céljai között említette azt is, hogy szerepeljen a tantervben az 1952-es játékok magyar sikertörténete.

 – Amit tettek, az a cselekvő hazaszeretet megnyilvánulása volt. Legyenek örökké példák, a továbbiakban is mindent megteszünk ennek érdekében – fogadta meg Kű Lajos.

Cserta Gábor elénekelte Bobory Zoltán megzenésített versét, amit a költő azokról írt, akiknek nevét bárki aranybetűkkel olvashatja az emlékművön, majd Pindarosz Olimpiai ódájából tolmácsolt a gitár segítségével néhány versszakot.

– Kilenc olimpián jártam, de azt hiszem, mások nevében is mondhatom: egy sportolónak a legnagyobb büszkesége az, ha vissza tud valamit adni a szeretetért, amit a magyar néptől kapott – mondta Kamuti Jenő. – Gratulálok Kű Lajosnak és csapatának azért a küzdelemért, amit folytatnak világszerte és itthon, Magyarországon... Egy nagyon megható személyes élményben volt részem. Amikor megválasztottak a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökének, Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke ült mellettem. Gratulált és azt mondta nekem: Jenő, ha jól akarod csinálni a dolgodat a Fair Play Bizottság élén, akkor keresd a példákat! Amit az Aranycsapat Alapítvány és a Magyar Olimpiai Bizottság ebben az ügyben tesz, az maradandót ad az ifjúságnak. Márpedig most van erre igazán szükségük a fiataloknak, hogy ne csak a rossz híreket hallják.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára lépett a mikrofonhoz.

– Tegnap a párizsi olimpia magyar delegációja ünnepélyes esküt tett arra, hogy a lehető legjobban, a magyar hazához legméltóbb módon képviselik majd az országot és megpróbálnak a nagy elődök nyomába lépni. Köztársasági elnök úr szavait idézve jelenthetem ki, hogy tízmillió ember büszke rá, hogy ilyen csapatunk van. De arra is tízmillió ember lehet büszke, amilyen csapataink a múltban voltak, és nem csak 1952-ben. A közel 130 éves Magyar Olimpiai Bizottság teszi a dolgát nap, mint nap, nem csak a mai fiatalokat próbáljuk támogatni, igenis odafigyelünk arra, hogy együtt éljünk a múlttal. A mi 129 évünkben nagyon fontos helyen van, hogy fantasztikus eredményeket értek el az olimpiákon a magyar versenyzők. Büszkék vagyunk mind a 184 aranyérem tulajdonosára, de mondhatom, hogy büszkék vagyunk mind a négyezer olimpikonra is, aki részt vett az ötkarikás játékokon. Természetesen ebben az Aranycsapat is benne van, de mellettük mások is értek el nagyszerű eredményeket, tiszteletet érdemel, aki esetleg csak a huszonnyolcadik lett a maga olimpiáján.  A „csak” szót ki is venném ebből, hiszen aki a hazáját képviseli, arra mindannyian nagyon büszkék vagyunk! (…) Itt Fehérváron is nagyon sok fantasztikus sportoló él, világ- és Európa-bajnokok, olimpikonok. Egy sportos városban vagyok, és ez a hozzáállás fontos ahhoz, hogy egészségesek és eredményesek legyünk. Gratulálok az Aranycsapat Alapítványnak a munkájához, bízom abban, hogy folytatják!

Fábián László hozzátette, rövidesen átadják a Magyar Örökség-díj oklevelét az Aranycsapat Alapítványnak. Ez jelenleg még a Magyar Olimpiai Bizottságnál van, hiszen Gyulai Zsolt elnök vette át a budapesti ünnepségen.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában