Kásás Zoltán, a legendás vízilabdázó az olimpiai emlékműnél

2024.04.17. 09:00

Együtt koszorúzott a müncheni játékok két ezüstérmese (galéria)

Nem akármilyen a névsor! Amióta felavatták Székesfehérváron a Helsinki olimpia tiszteletére készült emlékművet, Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész alkotását, nagyszerű emberek, igazi példaképek sora látogatta meg a helyszínt.

Tihanyi Tamás

Kű Lajos, Kásás Zoltán és Takács János, az Aranycsapat Alapítvány támogatója a kitartó eső ellenére is megemlékezett Helsinki sporthőseiről

Fotó: Tihanyi Tamás

Kű Lajos, korábbi válogatott labdarúgó és lelkes lokálpatrióta, a fehérvári Aranycsapat Alapítvány elnöke minden alkalommal elmondja: szeretné, ha az 1952-es esztendő fantasztikus sporthőseinek tetteit a jövőben tanítanák az iskolákban, minden idők legnagyszerűbb magyar olimpiai szereplése legyen Magyar Örökség-díjas és legyen Hungarikum, valamint – ha nem is teljes létszámban –, a Párizsba, majd sorban a többi ötkarikás játékokra induló sportolóink itt, az egykori koronázó városban tegyék le esküjüket.  

Egyetértésével támogatta e célkitűzéseket, ezért Kű Lajos meghívására az ünnepélyes avatás óta járt a helyszínen és koszorút helyezett el az aranybetűs nevek könyvet formázó szobránál Csókay András világhírű idegsebész, Bodnár András olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, Rejtő Ildikó kétszeres olimpiai bajnok törvívó, sportvezető. Ugyanígy tett Márfi Gyula nyugalmazott érsek, Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, Nagy István vállalkozó, műgyűjtő, Eperjes Károly színművész és ifjabb Kocsis Sándor, az Aranycsapat legendás támadójának fia, Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó fia és Maracskó Tibor olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok öttusázó, edző, sportvezető.

A müncheni olimpia két ezüstérmesének, Kásás Zoltánnak és Kű Lajosnak bőven volt miről beszélgetnie a székesfehérvári emlékmű mellett. Együtt koszorúztak a mindkettejük által igen nagyra becsült Melocco Miklós szobrászművész alkotásánál
Fotó: Tihanyi Tamás

Nyomdokaikba lépett kedden Kásás Zoltán olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, érdemkereszttel és lovagkereszttel kitüntetett mesteredző is, aki a kitartó esőről szóló jóslatok ellenére, a többiekhez hasonlóan örömmel fogadta el Kű Lajos invitálását. Kásás Zoltán a FEOL kérdésére egyebek mellett beszélt a közelgő ötkarikás játékokra leselkedő veszélyekről, visszaemlékezett az 1972-es müncheni olimpián történt terrortámadásra – amelynek a magyar küldöttség tagjaként Kű Lajossal együtt sajnos tanúja volt. (Mindkettejüknek a müncheni olimpián akasztották a nyakába az ezüstérmet.) Kásás Zoltán azon fogyatkozó számú honfitársaink egyike, aki a Helsinki olimpia hősei közül sokakat közelebbről ismert, többekkel még játszott is egy medencében.

–  Kű Lajost nagyon becsülöm és azért is jöttem örömmel, mert ilyen értelemben, a jelenlétemmel legalább részese és közreműködője lehetek a munkájának – jelentette ki. – Remélem, tudom segíteni és szurkolók annak, hogy sikerrel járjon és megvalósíthassa nagyratörő elképzeléseit. Teljes mértékben támogatom ebben.

A nagyszerű sportemberrel, legendás vízilabdázóval a FEOL interjút készített: a tanulságos beszélgetést rövidesen olvashatják, vagy meghallgathatják podcastjaink között.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában