Kosárlabda

2024.03.30. 21:16

Végig vezetve nyerte a rangadót az Alba

A férfi kosárlabda NB I 26., alapszakaszt záró fordulójának rangadóján az Arconic-Alba Fehérvár magabiztos játékkal, 13 ponttal múlta felül a bajnoki címvédő Falco KC csapatát.

Káldor András

Vojvoda Dávid (a labdával) 23 pontjával a mezőny legeredményesebb játékosa

Fotó: Simon Erika (ÖKK)

Arconic-Alba Fehérvár - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 93-80 (29-22, 20-15, 26-22, 18-21)
Székesfehérvár, 2000 néző

Vezette: Győrffy Pál Attila, Nyilas István, Lengyel Ádám József
Arconic-Alba Fehérvár: Chambers 21/9, Balogh M. 2, Roberts 12/3, Barnett 7/3, Dickey 10. Csere: Philmore 12/3, Vojvoda 23/9, Kass, Takács Milán 6/6.

Vezetőedző: Alejandro Zubillaga.

Falco KC: Pot, Tanoh Dez 4, Benke Sz. 7/3, Tiby 20, Keller Á. 7. Csere: Perl 12/6, Pongó Marcell 16/6, Barac 4, Jordano, Kovács B., Verasztó.

Vezetőedző: Milos Konakov

Kiállítva: Roberts (28.)

Ritkaságszámba megy, hogy egy rangadónak a presztízsen kívül ennyire ne legyen tétje. Mindkét csapat már régen elérte azt a pozíciót, ahol áll, illetve befejezi az alapszakaszt, és ez a csata betudható volt ezáltal a play-off-ra történő bemelegítésnek is. Már csak azért is volt érdekes, mert a felek az utóbbi bő esztendőben nem kevesebb, mint tizenegy alkalommal találkoztak, és ezek döntő hányada vasi győzelemmel ért véget – úgyhogy itt lett volna a visszavágás lehetősége az Alba részéről.  

A két csapat párharcára jellemzően remek hangulatot varázsoltak a szurkolók, akik Siyani Chembers hajszálpontos triplája, és két értékesített ziccere után nem véletlenül skandálták az Alba irányítója nevét, 9-6. Majd Isiah Philmore is játékra jelentkezett, a center deréksérülése után tért vissza, két mérkőzést kihagyva. Közben elkapta a fonalat a Fehérvár, hullottak is a kosarak kintről, előbb Chambers, utána pedig Anthony Roberts volt eredményes, 18-9. Sebességet próbált váltani a Falco, Matthew Tiby őrzése okozott némi gondot, miközben a negyed hajrájára felzárkóztak két pontra a vasiak, 22-20.

Ezt követően Vojvoda Dávid szórt be egy labdát a „Kígyó-térről”, és nagy érdemeket szerzett abban, hogy ez a tíz perc a házgazdáké lett.  
A folytatásban újfent ő vitte a prímet, és tartotta öt-hatpontos előnyben a kék-fehéreket, 33-27. Majd tízpontos fehérvári vezetésnél jobbára a játékvezetők játszották a főszerepet, többször döntésképtelennek bizonyultak, és igénybe kellett venniük a videót egy-egy vitás kérdésnél. Ez inkább az Albát bizonytalanította el, sokasodtak a hibák, több támadó lepattanó lett az ellenfélé. A 18. percben aztán Vojvoda hármasa lendítette át a holtponton őket, 43-33.

A nagyszünet után Vojvoda ott folytatta, ahol abbahagyta, egy remek hármast elsüllyesztve a vasi kosárban. Ha nem volt meg a távoli lehetősége, akkor a palánk alól szerzett pontokat, és a 22. percre már 20-nál járt. A 23. percben pedig James Dickey közép távoli dobásával ugyancsak húsz egység volt az Alba előnye, 59-39. Majd következett egy olyan szakasza az összecsapásnak, amikor a védekezés mindkét oldalon másodlagossá vált, tetszés szerint jöttek a pontok, de mindez nem veszélyeztette a hazai vezetést, 65-50. A 28. percben megfogyatkozott az Alba, Roberts-et állították ki – nagy valószínűséggel ütésért. Nem zavarta azonban meg a csapatot ez a közjáték, igazán nyugtatólag a negyed végén Takács Milán triplája hatott, 73-59.
A záró játékrészben Takács Milán akadálytalanul újabb hármast eresztett el, a Falco úgy tűnt belenyugodott abba, hogy négy vereséggel fejezi be az alapszakaszt – bár ez a helyezések szempontjából nem osztott, szorzott. Megérdemelten, helyenként közönségszórakoztató játékkal nyertek a fehérváriak, akik innentől már a play-offra készülhetnek, ahol az NKA Universitas Pécs ellen kezdenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában