Doma Vince a fegyelmi bizottságban tevékenykedik

2024.03.17. 13:01

Ötven esztendő a megyei futball világában

Lajoskomáromban, illetve egészen pontosan a közigazgatásilag a településhez tartozó Középbogárdon született és nőtt fel. Fehérváron röplabdázott, bár focizni mindig szeretett, nem lett igazolt játékos. Fél évszázada dolgozik Fejér futballjában.

Horog László

Doma Vince (középen) rendszeresen futballozik társaival az Alba Volán SC csarnokában, a Börgöndi úti sporttelepen. A képen Sisistyák Jánossal (balra) és Csog Imrével

Fotó: Horog László/ FMH

Doma Vince Középbogárdon gyerekeskedett, majd középiskolásként Fehérvárra került, ahol a röplabdázóknál jutott az NB II-ig. Aztán a futballban vállalt szerepet, ott tevékenykedik jelenleg is, 78 évesen.

- Négyéves korom óta kergetem a labdát, nekünk akkoriban az volt a mobiltelefonunk, azzal éltük az életünket. Édesapám fociszeretete ragadt rám, szülőfalumban, az 1950-es években nagyon jó csapatot hoztak össze, mindig velük voltam, őket néztem, bámultam, ahogy fociznak. Édesapám elvitt a Népstadionba az FTC és az Újpesti Dózsa meccsére, valamint más rangadókra is, csodáltam Sándor Károly és Dalnoki Jenő csatáját, valamint Kispéter Mihály elegenciáját. Legkomolyabb gyermekkori élményem Dég-Középbogárd, általános iskolás csapatok közötti csata volt. Szombaton este Kislángon lakodalomban voltam, oda és haza is gyalog mentem, majd másnap biciklivel Dégre, a meccsre. Győztünk három egyre, mind három gólt én rúgtam. Felnőttként pedig Heves megye és Fejér megye, szövetkezeti együttesek elődöntője volt a legemlékezetesebb. Öt-háromra győztünk, egy gólt szereztem és három gólpasszt adtam. Amit sajnálok, hogy a futballban nem lettem igazolt játékos, azonban röplabdában igen, az NB II-ben játszottam Fehérváron, a Szövetkezeti TC csapatában. Nem sok hiányzott, hogy profi futballista legyek, hívtak az NB II-es MÁV Előréhez, velük edzettem, volt esélyem, hogy szerződést kapok náluk. Azonban munkahelyet váltottam, a Vörösmarty Színházhoz kerültem szervező titkárnak, a sportot befejeztem.

A kulturális intézményben találkozott Sárvári Györggyel, aki akkoriban a megyei szövetségben a fegyelmi bizottság elnöke volt. „Ő hívott az általa vezetett bizottságba, hárman tevékenykedtünk, a harmadik tag Szabó Józsi bácsi volt. A szövetséget Sárvári István irányította, nem csak fegyelmi napokon, máskor is gyakran bejártunk, főleg, amíg az Ady Endre utcában volt a székházunk. Huszonöt évig jártam a mérkőzésekre, mint szövetségi ellenőr. Volt egy meccs, ahol nemcsak a játékvezetés volt borzasztó gyenge, hanem bírók öltözete is. Mondtam nekik, hogy a játékvezetői bizottságot és a szövetséget is képviselik, szégyelljek magukat. A szövetségben, modern nevén az FVLSZ-ben versenyidőszakban keddenként három órakor kezdődik az ülésünk. Az, hogy meddig tart, függ a kiállítások számától és súlyosságától. Nem tartom nehéznek a munkát, mert jók a társaim, ha van is vita közöttünk egy-egy eset megítélését illetően, végül mindig megegyezésre jutunk. Az, hogy ilyen hosszú ideje a bizottság tagja vagyok, köszönhető a társaimnak és a szövetség vezetőinek.”

Azt mondja, 16 éves koráig a Honvédnak drukkolt, elsősorban Kocsis Sándor és Tichy Lajos miatt. Külföldi kedvence pedig a Barcelona és a Bayer München volt.

- Miután itthon a Vidi mérkőzéseire rendszeresen jártam és megismertem olyan legendákat, mint Timár Mihály, Posch Ferenc és Németh Lajos, majd később Karsai László, Nagy III János, a Disztl testvérek - de sorolhatnám a neveket hosszasan -, természetesen a Vidi lett a csapatom. A jelenlegi gárdában sajnos sok külföldi játszik, nem Pető Milán, Berki Marcell, vagy Tóth Tamás Vid kap több lehetőséget. Úgy gondolom, több bizalmat kellene adni a fiatal, hazai tehetségeknek. A válogatottnak is nagyon drukkolok, Szoboszlaira és Sallaira lehetünk különösen büszkék, nemzetközi szinten is jegyzett klasszisok, mindketten sokat köszönhetnek az édesapjuknak. Természetesen várom a nyári, németországi Eb-t, bízom a jó szereplésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában