Kű Lajos kiadta a jelszót: Mindenkiért, senki ellen!

2024.02.06. 09:00

Folytatódott az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság (galéria)

Az elmúlt napokban Várpalotán, a városi sportcsarnokban rendezték meg az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság kézilabda mérkőzéseit, ezúttal a lányok döntőjét szervezte meg a kezdeményezést több mint húsz évvel ezelőtt életre hívó Kű Lajos, a székesfehérvári Aranycsapat Alapítvány elnöke.

Tihanyi Tamás

Négy határon túli település csapata jutott a döntőbe, amit végül a muzslyaiak nyertek meg

Fotó: Aranycsapat Alapítvány

A hetven lelkes résztvevő a határon túli magyarok lakta területek településeiről érkezett: a felvidéki Gútáról és Nyárasdról, a délvidéki Magyarkanizsáról és Muzslyáról. A nagyszerű mérkőzések után az aranyérem sorsát eldöntő összecsapást a muzslyai és a gútai lányok játszották le, amely végén a délvidékiek, azaz a muzslyaiak 24-20 arányban bizonyultak jobbnak ellenfelüknél.


De nem csupán a sportnak szenteltek időt a szervezők. Történelmi, szellemi vetélkedőn is bizonyíthatták tudásukat a diákok, amit tovább gyarapíthattak az anyaország patinás helyszínein. A csapatok megtekintették a Trianon Múzeumot, a Thury várat, valamint a Nagy-Magyarország Parkot: a gyerekek egy része ez utóbbi helyszínen lakott. A csoport Székesfehérvárra is elutazott, ahol – mielőtt a kézilabdás lányok elbúcsúztak volna egymástól – még megkoszorúzták az 1952-es olimpiai hőseinek tiszteletére emelt alkotást, Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész művét.


A rendezvényt mások mellett megtekintette Kontrát Károly, a Belügyminisztérium politikai államtitkára, Szanyi Szilvia, Balatonfűzfő polgármestere, Szoboszlai István, a várpalotai sportcsarnokot üzemeltető Palotasport Kft. ügyvezetője és Szijjártó László esperes, a Katolikus Karitász lelki igazgatója, de együtt volt a fiatalokkal Tolcsvay Béla Kossuth-díjas énekmondó is.

A határon túli településekről érkezett diáklányok és kísérőik megkoszorúzták Fehérváron Melocco Miklós olimpiai emlékművét is
Fotó: Aranycsapat Alapítvány

Mindenkiért, senki ellen! – ezzel a jelmondattal, nemzetegyesítő céllal hívta életre két évtizeddel ezelőtt Kű Lajos az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot. Azóta is azért dolgozik, hogy kihangsúlyozza a magyar nemzet együvé tartozását a diáksport, a hagyományápolás, a baráti kapcsolatok építésének eszközeivel. Ezért találkoznak egymással rendszeresen az egykori Nagy-Magyarország magyar diákjai, alakítanak ki testvéri kapcsolatot iskolák, önkormányzatok, baráti közösségek. A program sikerét bizonyítja Kű Lajos számára az eltelt több mint húsz évben kapott sok elismerés: a Prima Primissima Díj, a Magyar Örökség Díj, a Széchenyi-díj, a Határon Túli Magyarok Díja, a Március 15-e Díj, Fejér vármegye díszpolgári elismerése, a Pro Civitate Díj és a Történelmi Vitézi Rend Ezüstkeresztje.

Rövidesen a bajnokság más sportágakkal, birkózással, sakkal, asztalitenisszel, labdarúgással folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában