Átadták a második vidéki akadálypályát

2024.02.29. 20:00

Ezentúl hazai környezetben készülhetnek a fehérvári öttusázók (videó, galéria)

A versenyzők jelenlétében avatták a Börgöndi úti telepen az öttusázók új létesítményét, a fiatalok azonnal birtokba is vették az akadálypályát.

Horog László

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A volános serdülők, ifisták és juniorok ott toporogtak a korábbi, fedeles lovarda helyén kialakított, homokkal leszórt OCR-pályán, csütörtökön délután. A 2024-es, párizsi olimpiát követően az új sportág váltja a lovaglást a modern pentatlonban, a Fejér vármegyei sportolók eddig a fővárosba voltak kénytelenek utazni, ha gyakorolni óhajtottak az új kihívásokra. Immár egyetlen lépést sem kell tenniük, a fehérvári öttusabázison kialakított pályán küzdhetnek az elemekkel.

- Nagy öröm, hogy immár mi is rendelkezünk ezzel a létesítménnyel – közölte Mészáros Attila, sportot is felügyelő alpolgármester. – Köszönöm a hazai szövetségnek, a MÖSZ-nek, valamint elsősorban Balogh Gábor elnök úrnak, hogy biztosította a lehetőséget az edzőpálya felállítására Fehérváron. Azzal mindenki tisztában van, az öttusában milyen változások történtek és történnek napjainkban is, a megszokott lovaglást egy új szám váltja, ami jelentősen átalakítja a korábbi erőviszonyokat. Az utánpótlás korúak már az új körülmények közepette versenyeznek, a nyári olimpia után pedig a felnőtteknél is minden másként alakul.  A Volán Fehérvár a múltban, a jelenben és reményeink szerint a jövőben is jövőben is hazánk meghatározó öttusaszakosztálya lesz, tehát biztosan nagy hasznát veszi az új pályának. Fontos, hogy a bázis rendelkezzen minden olyan, infrastrukturális lehetőséggel, ami biztosítja a versenyzők zavartalan felkészülését a hazai és nemzetközi erőpróbákra. A sportág tehát átalakul, mi pedig ehhez igyekszünk minél gyorsabban alkalmazkodni. A sportklubbal folyamatosan tárgyal a város vezetése, a közös célunk az, hogy ezt a pályát a későbbiekben tovább bővítsük, még komfortosabbá tegyük. Fiataljaink minél jobb feltételek között készüljenek és olyan nagy elődök nyomába lépjenek, mint az olimpiai bajnok Vörös Zsuzsanna és a bronzérmes Kovács Sarolta. A vezetőknek jó munkát, a sportolóknak sok sikert kívánok a későbbiekben.

A szakosztály igazgatója, Athén aranyérmese vette át a szót, Vörös Zsuzsanna megjegyezte, a MÖSZ segítsége nélkül nem ment volna, ez hazánk második vidéki pályája, az elsőt a minap adták át Miskolcon. „Úgy gondolom, ez a 6x9 méteres létesítmény olyan feltételeket biztosít majd sportolóinknak, hogy gond nélkül felkészülhetnek a korosztályos versenyekre. Idén a felnőttek viadalain még szerepel a programban a lovaglás, de a folytatásban már nem, minden korosztály azzal a feladattal néz majd szembe, amit az akadályok minél gyorsabb leküzdése jelent. Ezt a pályát egyelőre csak versenyzőink használhatják, később szabadidős tevékenységre is alkalmas lehet, a megfelelő – használatba vételi - engedélyek beszerzése után hobbisták is kipróbálhatják majd."

Az Alba Volán SC elnöke, Tóth István hozzátette, a város támogatása nélkül eredményesség tekintetében nem tartana ott az egyesület, ahol, nem nevelt volna az elmúlt évtizedekben, olimpiai bajnokot, érmest, világ- és Európa-bajnokokat. Elsőként Gyugyi Laura, a tavalyi esztendőben, csapatban junior Európa-bajnok küzdött az akadályokkal, elmondta, nem könnyű, de nem is megoldhatatlan a feladat. „Jól éreztem magam a pályán, remélem, ez így lesz a későbbiekben is.” Aztán Tárkányi Zsombor következett, aki másfél éve, az olaszországi Lignanóban rendezett U19-es, junior vb-n bronzérmes lett a bemutató, OCR-viadalon. „Ez nyilván kisebb pálya, de kimondottan érdekes. Komoly kihívást jelent, készülni kell rá, nem vitás.”   

    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában