Nem került döntőbe, de az idei világversenyeken indulhat

2024.02.15. 18:45

A volános pentatlonista, Tamás József elérte a kitűzött célt

Kairóban legjobb magyar végzett az ötödik helyen, Budapesten, a Peridot viadalon ugyan nem jutott a 18-os döntőbe, de a célját elérte Tamás József, a Volán Fehérvár öttusázója.

Horog László

Tamás József (balra) és volános klubtársa, Tárkányi Zsombor a BOK Csarnokban, a selejtezőt követően

Fotó: Horog László / FMH

A 23 éves, tehetséges versenyzőnek kétszer kellett bizonyítania, hogy hatodikként csatlakozhasson az eddig védettséget élvező öt kiemelthez, Demeter Bencéhez, Böhm Csabához, Szép Balázshoz, Bereczki Richárdhoz és Koleszár Mihályhoz. Tamás Joci az egyiptomi challenger-versenyen legjobb magyarként ötödik lett, Gáll András hetedik, Kardos Bence és Marosi Ádám pedig jóval hátrébb helyezkedett. A múlt hétvégi, budapesti, fedett pályás viadalon dőltek el a nyitott kérdések, aki a Tamás, Gáll, Regős trióból legjobb helyen zár, csatlakozhat a fentebb említett ötöshöz. Ez a fehérvári pentatlonistának sikerült. Igaz, roppant kalandos körülmények között.

A magyar közül Koleszár Mihály szerepelt a legjobban, a nyolcadik helyen zárt, ezzel ő lett a magyar bajnok. A honi ezüst a kilencedikként célba érő, és a lövészetes futásban a legjobb teljesítményt nyújtó Bőhm Csaba, a bronz pedig a 13. helyezett Szép Balázs nyakába került.

Koleszár, aki első magyar bajnoki címét szerezte – egy éve nagy meglepetésre, a 19 éves Gáll András diadalmaskodott -, ezúttal 25 győzelmet aratott és 13 vereséget szenvedett a körvívás során, majd a zárónapon a lehetséges 300-ból 284 pontot gyűjtött a lovaspályán, a 200 méteres úszásban a 13. időt érte el, a kombiban pedig a negyedik legjobb volt. A döntőbe jutott honfitársak közül Kardos Bence 15., Marosi Ádám 16. lett.

A viadal több szempontból volt fontos a magyar öttusázóknak, ugyanis azon túl, hogy bajnoki érmekért harcoltak, eldőlt az is, hogy kik folytathatják a küzdelmet az idei világversenyeken való részvételért, olimpiai kvótaszerzésért. A férfiaknál tíz, a nőknél nyolc fő kezdte a harcot, a hazai viadal után mindkét nem képviselői közül hatan-hatan maradtak versenyben. Már a vasárnapi elődöntőben eldőlt minden, mivel a különversenyt folytató három öttusázó egyike sem jutott a döntőbe, így Martinek János szövetségi kapitány az elődöntőben elért pontszám alapján rangsorolt: Tamás 1205, Gáll 1184, Regős 1183 ponttal zárt. A koronázóvárosi Tamás Joci örülhetett.

- A kairói teljesítményemmel kimondottan elégedett voltam, fontos volt, hogy versenyben maradtam a további világversenyeken való szereplésre, az előre lefektetett válogatási elveknek köszönhetően Marosi és Kardos a Peridot viadalon már tét nélkül versenyzett, Gállal és Regőssel viszont óriásit küzdöttem. Érdekes helyzet volt, sok fiatal indult, csak azok kvalifikálhatták magukat az elődöntőbe, akik rendelkeznek lovas minősítővel. Mivel bőven akadtak, akiknek ilyen jogosítványuk nincs, ezért a selejtezőből nem volt kieső, a középdöntőben – a szervezők döntése nyomán – 36 helyett összesen negyvenen indultunk, tehát a selejtezőt követően nyugodtan folytathattuk, két, húszas csoportban.

A körvívást a 10. pozícióban zárta, 23 győztes asszó mellett 15 vereséget szenvedett, ami kimondottan jónak mondható.

- Kairóban még jobban ment, ott nyertem a vívást 27-9-es, kiváló mérleggel. Most gyengébben ment, de nem volt ok panaszra. Én a B-jelű brigádban folytattam az elődöntőt, a bónusz vívás során egy asszót nyertem, ami plusz két másodpercet jelentett a laser run során, az úszásban 1,57,50-et úsztam, ami önmagamhoz képest szintén jó, elégedett voltam, a csoportomban a 4. helyen zártam a medencében. A negyedik helyről vártam a kombit.  Nagyon erős volt a B-, sokkal komolyabb, mint az A, csak egy példa, Marosi 2 perces úszással nyert az A-ban. Nálunk nagyon erős kombisok álltak rajthoz, a német Fabian Liebig, az olimpiai ezüstérmes, egyiptomi Ahmed Elgendy, továbbá Böhm, Szép, Koleszár. Abban, hogy nem kerültem a döntőbe, szerepet játszott, hogy rosszul lőttem, végül a csoportomban a 11. helyen zártam, ami nem ért finálét.

Azonban a mezőny erejére jellemző, hogy az A-ban Tamás József ugyanezzel az időeredménnyel magabiztosan, tíz másodperc előnnyel nyert volna. Tehát óriási volt a differencia a két csoport között.

- A lövészetnél veszítettem el az esélyemet a 18-os fináléra. Önmagamhoz képest gyengén teljesítettem a lőállásban, 63 másodpercet töltöttem ott, ami rossz, korábban 40-45 másodperc alatt letudom az egészet. A fináléhoz közepes, tíz másodperccel jobb idő elég lett volna. Csalódott voltam, átlagos lövészettel nem lett volna gond. Végül Gáll András 21 másodperccel volt rosszabb nálam, Regős is mögöttem végzett, 22 másodperccel. A másik csoportban Kardos nyerte a selejtezőt, Marosi 6. lett, ők döntősök lettek, de gyengébb eredménnyel, mint amit én elértem. A szövetségi kapitány, Martinek János a középdöntő után kihirdette az eredményt, a teljesítmény, az elért pontok alapján én lettem a hatodik versenyző, a szűkített keretben. Örülök, mert megdolgoztam ezért, ugyanakkor érzek csalódottságot, nem mert jutottam a döntőbe. Ami lényeges, hogy a világkupa-viadalokon, a budapesti Európa-bajnokságon és vélhetően a kínai világbajnokságon is szóhoz juthatok. Versenyben maradtam az olimpiai részvételért vívott küzdelemben. Ez a legfontosabb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában