Kairóba utazik a pentatlonista Tamás József

2024.01.16. 09:32

Szicíliában készül a Volán Fehérvár válogatott öttusázója

Hosszasan bajlódott sérülésekkel a Volán Fehérvár öttusázója, a 23 éves Tamás József. Immár egészséges, a felnőtt válogatott edzőtáborában, Szicíliában készül, majd Kairóban indul, Challenger versenyen.

Horog László

Tamás József a 2022 májusában, a bulgáriai Albenáben rendezett világkupa-viadalon, a víváson

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A Volán saját nevelésű versenyzője édesapja nyomdokaiba lépett, édesapja, Tamás József szintén a Volánban kezdte öttusa pályafutását. A családfő a korosztályos világversenyen kétszer volt érdekelt, az akkoriban az ifjúsági Európa-bajnokságnak számító IBV-n csapatban ezüstérmes, egyéniben 5. lett Vilniusban. A junior világbajnokságra, Bukarestbe tartalékként utazott, Romániában Fábián László, Martinek János és Baráth Nándor bizonyíthatta képességeit.

Tamás József, azaz Joci - ahogy a sportágban ismerik - három éve tagja a felnőtt válogatottnak, 2022-ben mutatkozott be a felnőtt mezőnyben. Az elmúlt két év során öt, felnőtt világkupán indult, valamint felnőtt Európa-bajnokságon, váltóban.

- Két és fél éve, 2021-ben junior vb-n csapatban világbajnok lettem Alexandriában, Böhm Csaba és Koleszár Mihály társaságában, egyéniben pedig az 5. helyen végeztem. Utánpótlás versenyzőként ez a legjobb eredményem. A 2022-es, áprilisi, budapesti viadal volt az első felnőtt világkupa-versenyem, majd májusban a bulgáriai Albena volt a második a sorban. A magyarországi erőpróbán alig maradtam le a döntőről, a többi rendezvényen sajnos sérülések hátráltattak, a 18-as döntőbe nem jutottam be, mindig a legjobb 36-ban végeztem. A kombi nem igazán ment, a riválisok ebben feltétlenül előttem jártak, valamint a vívásban sem jött ki úgy a lépés, ahogy szerettem volna. Az igazság az, az utánpótlást követően nagy váltást jelentett a felnőtt mezőny. Másfél éve, 2022 szeptemberében, Székesfehérváron került sor az Európa-bajnokságra, Gyurka Márk Manóval indultam férfi váltóban, 6. helyen végeztünk.

Tavaly három felnőtt vk-n indult, Kairóban, Budapesten, Szófiában, sérülések miatt nem jöttek ki jól a versenyek, a felnőtt magyar bajnokságon pedig 5. helyen végzett.

-Indultam volna a nyári, felnőtt világbajnokságon, az angliai Bathban váltóban, de egy biciklis baleset következtében eltört a csuklóm. Hónapokat kihagytam, amikor végre felépültem, futóedzésen egy gyökérre léptem, kifordult a bokám, emiatt megint hosszas kihagyás következett, tehát hadilábon álltam a szerencsével. Most viszont már minden rendben, zavartalan a felkészülésem. A felnőtt válogatott keretébe tíz versenyző tartozik, közülük öt kiemelt. Az utóbbi öthöz egy sportoló csatlakozhat az idén januári, kairói Challenger viadal, valamint a budapesti, fedett pályás bajnokság alapján. A célom az, hogy a folytatásban is kerettag legyek, de nagyon sűrű a mezőny, éles versenyre számítok. Minden esélyem megvan a legjobbak közé kerülni, ehhez elsősorban magamat kell legyőznöm ehhez.

Másfél hete a szicíliai Siracusában tréningezik, a fehérvári klub kiemelt edzőjével, Vitéz Lászlóval.

-Csütörtökön utazom haza, rövid pihenés következik, aztán vasárnap utazom Egyiptomba. Siracusában jobb idő van, mint otthon, néha esik és fúj a szél, de mínuszok nincsenek, megfelelő körülmények között készülhetünk. Szombaton csatlakozott hozzánk volános klubtársam, Demeter Bence, aki marad is az olaszországi edzőtábor végéig. Számomra most a legfontosabb a január 23-28. között megrendezésre kerülő észak-afrikai viadal, ami olimpiai pontot ad. Négy magyar indul az eseményen, a két legjobb eredménnyel rendelkező folytathatja a küzdelmet a válogatottságért.

Tamás az új rendszerű öttusa kapcsán – a lovaglást az OCR névre keresztelt ügyességi verseny váltja a nyári, párizsi olimpia után – nem akar egyértelmű véleményt formálni.

- Az új számot még nem próbáltam, de természetesen erre is sor kerül majd. Nem akarok olyan dologra nemet mondani, illetve elvből elutasítani, amit nem ismerek, bármennyire is vérzik a szívem, hogy kivették az öttusát, ami szerintem a pentatlon ékköve volt. Nem tudom, nekem mit hoz majd az új szám, ami már jó ideje tesztelés alatt van. Az idő eldönti, érdemes volt ekkora áldozatot hozni egy új sportág miatt, vagy sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában