Constantine-ügy

2023.11.23. 18:20

Három pont levonás, 3000 Euró büntetés

Hivatalos személy jogosulatlan szerepeltetése miatt három pont levonással és 3000 eurós büntetéssel sújtotta az SC Csíkszereda együttesét a Magyar Jégkorong-szövetség Fegyelmi Bizottsága.

Ferencz Balázs

Kevin Constantine

Forrás: Nemzeti Sport archív

Fotó: Árvai Károly

Az Erste Ligában szereplő SC Csíkszereda szerette volna alkalmazni a Hydro Fehérvár AV19 korábbi vezetőedzőjét, egyben a magyar válogatott nyáron távozó szövetségi kapitányát. Azonban az eltiltás alatt álló szakember munkavégzését a magyar szövetség nem engedélyezi. Íme a szövetség közleménye:

"A MJSZ főtitkára fegyelmi eljárást kezdeményezett az MJSZ Fegyelmi Bizottságának elnökénél a Sport Club Csíkszereda sportszervezettel szemben az Erste Liga Versenyszabály 58. § (1) bekezdés és a MJSZ Versenyszabályzatának 59. § (1) bekezdésében foglaltak megszegésének gyanújával, miután Kevin Constantine-t a sportszervezet hivatalos személyként nevezte a Gyergyói HK elleni mérkőzésre november 19-én. A testület elnöke az eset körülményeit megvizsgálta és elrendelte tárgyalás lefolytatását. 

Az MJSZ birtokába jutott információk szerint Kevin Constantine-t a WHL bajnokság illetékes bizottsága súlyos fegyelmi vétség miatt eltiltotta A WHL képviselői az MJSZ megkeresésére megerősítették, hogy Kevin Constantine mindennemű tevékenységét 2023. szeptember 25. napján határozatlan időre felfüggesztették faji jellegű, rasszista megnyilvánulása miatt. A döntés hatálya alatt nem szerepelhet semmilyen pozícióban a WHL-ben. A tevékenységtől eltiltás alól kérelemmel mentesülhet, de nem korábban, mint 2025 júliusa. 

Az Erste Liga menedzsere november 6-án értesítette a Sport Club Csíkszeredát, hogy Kevin Constantine az Erste Liga és az MJSZ Versenyszabályzata szerint nem nevezhető hivatalos mérkőzésre, mivel érvényes eltiltás alatt áll. Ezt követően november 13-án a MJSZ főtitkára is értesítette a sportszervezetet, és jelezte, hogy az eltiltását töltő sportszakember nem nevezhető mérkőzésre hivatalos személyként az Erste Ligában. Az MJSZ főtitkára felhívta a Sportszervezet figyelmét, hogy a korábbi hazai gyakorlat alapján az MJSZ Elnöksége 2023. november 3-án pontosította a Versenyszabályzat vonatkozó részét, ezzel egyértelműsítve a rendelkezés alkalmazhatóságát. 

A klub a jelzések és figyelmeztetések ellenére mérkőzés hivatalos személyként nevezte Kevin Constantine-t november 19-én.

A Fegyelmi Bizottság – a bizonyítékokat a maguk összességében értékelve és meggyőződése szerint elbírálva – tényként állapította meg, hogy a Csíkszereda szándékosan megsértette a vonatkozó szabályozásokat, és a Versenyszervező MJSZ képviselőinek többszöri felszólításának ellenére mérkőzés hivatalos személynek nevezte Kevin Constantine-t. A döntés értelmében a sportszervezetnek háromezer euró pénzbüntetést kell megfizetnie, valamint levonnak tőle három büntetőpontot az Erste Ligában. A testület minden további Erste Liga-mérkőzésre 3 büntetőpontot ró ki abban az esetben, ha jogosulatlan hivatalos személy tartózkodik a cserepadon. 

A határozat a kézbesítéstől számított 15. napon válik jogerőssé és végrehajthatóvá. Fellebbezni 15 napon belül lehet, ekkor a másodfokon eljáró MJSZ elnöksége dönt."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában