Karate Európa-bajnokság Franciaországban

2023.11.24. 13:17

Az úrhidai Borbély Száva Dóra Európa-bajnoki ezüstérmes!

A WUKF Karate Világszövetség (World Union of Karate-Do Federations) november 15–19. között rendezte meg 13. Európa-bajnokságát a franciaországi Antibes városában, az Azur Arena-ban. Az óriási sportkomplexum volt a legmegfelelőbb helyszín egy ilyen nagy volumenű eseményhez, hiszen a kontinensbajnokságra 25 ország 48 karate szövetsége 2000 versenyzővel nevezett a különböző kategóriákban. A magyar válogatott 13 versenyzővel, 2 edzővel és 1 bíróval képviselte hazánkat.

V. Varga József

Az úrhidai különítmény: Borbély Száva Dóra, Mohácsi János és Soós Tamás

Fotó: Magyar válogatott

– Sportolóink regisztrációja és a bíróképzés rendben lezajlott, a nagy létszám miatt az idén öt napon át bonyolították le az Európa-bajnokságot. Már az első versenynapon tatamira léptek a magyar sportolók egyéni felnőtt, junior és kadet kata versenyszámokban. A megméretés igazán jól kezdődött a számunkra, mert az első napon 2 arany-, 1 ezüst- és 4 bronzérmet tudhatott magáénak küldöttségünk – számolt be lapunknak a nemzetközi viadalról Soós Tamás edző, az Úrhidai Karate Egyesület elnöke.

Másnap a csapat kata és kumite kategóriák következtek. Ezen a napon a fiú kadet csapat kezdte meg a versenyzést, közöttük az úrhidai Mohácsi Jánossal. A fiúk szépen meneteltek előre, de nem sikerült nekik újabb éremmel hozzájárulni a sikeres szerepléshez.

A harmadik napon újra a kadet fiúkon volt a sor. A rotációs csapat kumite versenyszámok mindig izgalmas csatározásokat hoznak. A magyar kadetek, tanulva az előző napi versenyzésből, most sokkal összeszedettebben kezdték meg a küzdelmeket. Jó volt látni, ahogy egymást támogatva küzdötték le ellenfeleiket. A négy közé jutásért viszont a későbbi győztessel kerültek szembe, és sajnos ismét nem sikerült az éremszerzés részükről.

Az utolsó két napon a gyerek kategóriák versenyeit bonyolították le. Az Úrhidai Karate Egyesületben edző tavalyi Eb-bronzérmes Mohácsi János mellett ezúttal Borbély Száva Dóra is tatamira lépett, élete első nagy nemzetközi versenyén.

Az úrhidai ifjak fegyelmezetten várták, hogy sorra kerüljenek. Figyelték a küzdőtéren zajló eseményeket, nézték a későbbi lehetséges ellenfeleket. Először a kata (formagyakorlat) versenyszámokat bonyolították le.

Az úrhidai egyesület versenyzői közül Száva kezdett. Kicsit izgatottan lépett fel a tatamira, arcán azonban látszott a koncentráció és az elszántság. Kata gyakorlata után már számolgatott a csapatvezetés, hogy sikerül-e tovább jutnia az első körből. A következő körökben is remek kata bemutatókat produkált, melynek köszönhetően szépen menetelt előre. A döntőben mutatott teljesítménye nagyon meggyőző volt, így végeredményben felállhatott a dobogó második fokára. Borbély Száva Dóra Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett magának és a magyar válogatottnak.

Hamarosan sor került Mohácsi Jánosra is, aki kategóriát váltott életkorban és övfokozatban egyaránt. A mini kadet kategóriát övfokozati összevonásban rendezték meg, ahol a fehér övtől a fekete övig egy csoportban versenyeznek a fiatal sportolók. János esetében megismétlődtek az előző napok gyakorlatai, megfelelő kata bemutatót produkált, de a négy közé jutás nem sikerült.

– Zárásként az egyéni kumite versenyszámokat rendezték meg. Mindkét úrhidai karatékánk ügyesen küzdötte le ellenfeleit, de megint az utolsó ellenfelek állították meg menetelésüket. Így nem tudtak bejutni a biztos érmet jelentő legjobb négy közé. Sportolóink hozzáállása, technikai és mentális felkészültsége tetszett az edzőknek. Mindegyikük meggyőzte a csapatvezetőket arról, hogy érdemes volt velük foglalkozni. Kis sportolóink pedig mindezt meghálálva méltón képviselték hazájukat és szűkebb környezetüket, Fejér vármegyét és Úrhidát. Dicséret illeti őket! – tette hozzá Soós Tamás.

A magyar válogatott összeségében 2 arany-, 2 ezüst- és 5 bronzérmet szerzett a 13. WUKF karate Európa-bajnokságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában