Nem veszett el a homokba rajzolt üzenet

2023.10.05. 20:30

A sportág vezéralakjáról, Jaczó Jenő tanár úrról nevezték el a röplabdapályát Székesfehérváron (galéria)

Csütörtökön kora délután tartották a strandröplabda pálya névadó ünnepségét a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Technikumban. Az eseményen nem csak a jelenlegi diákok és tanárok jelentek meg, hanem a névadó és a pedagógus világnapi ünnepség miatt szinte valamennyi tanár, aki valaha dolgozott az intézményben.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Ki tudja hányadik alkalommal barázdálták ráncosra a gereblyék azt a strandröplabda pályát, melyet valaha egy olyan tanár kezdeményezésére alakítottak ki, aki szinte missziónak tekintette a sportág népszerűsítését. Jaczó Jenő tanár úr minden újonnan kezdő osztályban, évfolyamban talált néhány tehetséges fiatalt, aki remek érzékkel űzte ezt a labdajátékot, de a kevésbe eredményes tanulóknak sem engedte el a kezét. A pálya homokjába talán valami olyan láthatatlan üzenetet karcolt képzeletbeli faággal, mint amit ma láthattak azok, akik jelen voltak a pálya névadó ünnepségén.

Ernest Hemingway sorait rejtette az a lepelbe burkolózott tábla, melyet csütörtökön délután lepleztek le a pedagógusok világnapjával egybekötött névadó ünnepségen: „A sport megtanít becsületesen győzni vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít.”

Az üzenet nem veszett el, azóta is áll a pálya és rezzen a háló a túl laposan ütött labdától a Bugát Pál Technikum külső udvarán, ösztönözve az újabb és újabb évfolyamokat, hogy szeresse meg és űzze ezt a remek sportot.

-Iskolánkban nagyon régóta fő sportág a röplabda és mivel Jaczó Jenő tanár úr indította el nálunk ezt a sportot, emiatt döntöttünk úgy, hogy Jaczó Jenő Strandröplabda pályának nevezzük el a játékteret. Ezt a MÁV Előre is szorgalmazta, a tanár úr pedig elfogadta a felkérést, így mától ez lesz a pálya hivatalos neve, mondta Szomor Andrea, a Bugát igazgatója.

A homokos sportpálya névadó ünnepséget nem önállóan, zártkörűen tartották meg, hanem a pedagógusok világnapja alkalmából szervezett ünneppel együtt. Így nem csak Jaczó Jenő volt jelen az ünnepségen a korábbi gárdából, hanem a tanár úrral dolgozó volt kollégák, nyugdíjasok, és persze a jelenlegi tanárok is.

-Úgy gondolom, hogy a város egész közössége nevében nagyon hálásak vagyunk a pedagógusnap alkalmából a Bugátban tanító régi, és ma is dolgozó tanár kollégáknak, hiszen az egészségügy, a pedagógia és a környezetvédelem az mindig is fontos volt és az is lesz egy város életében és nem mellesleg sok kiváló szakember kerül ki ebből az intézményből. A szakmai tárgyak mellett a sport is nagyon fontos egy középiskolában, és itt régi hagyománya van a röplabdának, amiért Jaczó Jenő nagyon sokat tett, így a mai nap egyik legfőbb pillanata, hogy megemlékezzünk a munkájáról, és hogy felavassuk a táblát, mondta Mészáros Attila alpolgármester.

A diákok kulturális műsorral és egy kis kiállítással köszöntötték a megjelent pedagógusokat és a hosszan méltatott, első sorban ülő Jaczó Jenő tanár urat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában