Papp Laci fia Fehérváron, az olimpiai szobornál

2023.09.29. 09:00

Aranybetűk őrzik a világhírű ökölvívó emlékét (videó)

Csütörtökön délután eljött a székesfehérvári olimpiai emlékműhöz ifjabb Papp László, a háromszoros olimpiai aranyérmes ökölvívó fia, hogy koszorút helyezzen édesapja és a többi nagyszerű magyar sportoló aranybetűs neve mellé.

Tihanyi Tamás

Balról Takács János, az Aranycsapat Alapítvány támogatója, Kű Lajos és ifjabb Papp László, aki feleségével látogatott el Melocco Miklós közel egy éve felavatott alkotásához

Fotó: Tihanyi Tamás

Kű Lajos, a székesfehérvári Aranycsapat Alapítvány elnöke már javában készülődik október tizenkettedik napjára, amikor majd minden bizonnyal méltó módon ünneplik meg a szoboravatás egyéves évfordulóját és emlékeznek a sportoló hősökre Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész alkotása mellett. Az eseményt megelőzően, csütörtökön délután az olimpiai ezüstérmes labdarúgó meghívására feleségével eljött az alkotáshoz ifjabb Papp László, a világhírű ökölvívó fia is. Egyebek mellett elmondta, hogy teljes szívből támogatja Kű Lajos mindhárom törekvését, azt, hogy legyen hungarikum Helsinki 1952-es olimpiai dicsősége, tanítsák mindezt a magyar iskolákban és az emlékmű mellett tegyék le esküjüket a játékokra induló sportolók. Kérésünkre felidézte édesapja alakját, aki csak a szorítóban volt rendkívül kemény, egyébként szerényen, aranyszívű apaként és férjként élt a mindennapokban, akit mély istenhite is segített abban, hogy örökérvényű, nagyszerű sporteredményeket érhessen el.

Együtt koszorúzott ifjabb Papp László (balra) és Kű Lajos a székesfehérvári olimpiai emlékműnél
Fotó: Tihanyi Tamás

Papp Laci nyugdíjas fia beszélt arról, hogy édesapja a három olimpiai aranyérem közül a Helsinkiben kiérdemeltet tartotta a legtöbbre, felidézte szeretett apjának 2003-ban bekövetkezett halálát és az azt megelőző fájdalmas időszakot. Elárulta a FEOL kérdéseire azt is, hogy szerinte mi volt igaz, és mi csak legenda a hozzá kötődő történetek közül. Valóban megverte a rá és feleségére támadó huligánokat? Tényleg Puskás és Kubala szervezte számára Madridban a szurkolókat, amikor már Európa-bajnokként megvédte a címét? Milyen viszonyban volt a kommunista fejesekkel, akik a pályafutását segítették, vagy akadályozták? Ezekre a kérdésekre rövidesen a FEOL Podcastját hallgatva kaphatnak válaszokat.

A háromszoros olimpiai bajnok aranybetűkkel írt neve a székesfehérvári emlékművön
Fotó: Tihanyi Tamás

Az ünnepélyes szoboravatás óta, egy esztendő leforgása alatt járt a helyszínen és koszorút helyezett el az emlékműnél Csókay András világhírű idegsebész, Bodnár András olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, Rejtő Ildikó kétszeres olimpiai bajnok törvívó, sportvezető. Majd eljött Márfi Gyula nyugalmazott érsek, Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, Nagy István vállalkozó, műgyűjtő, Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész és Székesfehérvárra utazott Barcelonából ifjabb Kocsis Sándor, az Aranycsapat legendás támadójának fia. Közülük vélhetően a legtöbben ott lesznek majd az októberi ünnepségen is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában