Megszólalt a Fehérvár FC tulajdonosa

2023.07.03. 16:00

Szerényebb célok, racionális működés

Azzal, hogy a Vidi a kiesés ellen küzdött a 2022/2023-as szezonban, s a névadó támogató, a MOL sem hosszabbította meg szponzorációs szerződését a klubbal, lezárult egy korszak a Fehérvár FC-nél. A 2010-es években három bajnoki címet és egy magyar Kupa-győzelmet ünneplő fehérvári labdarúgás a következő idényben szerényebb célokért. küzd. A klub tulajdonosával, Garancsi Istvánnal a fehervarfc.hu készített interjút.

Ferencz Balázs

Garancsi István, a Fehérvár FC tulajdonosa

Fotó: Laszlo Balogh

A csapat 2018 óta regnáló névadó szponzora, a MOL a tizedik hellyel zárult bajnoki idény után köszönt el a fehérvári labdarúgástól. Garancsi István a klub honlapján beszélt a támogató kiválásával kialakult helyzetről, s őszintén vázolta fel a jövőképet.

– Először is szeretném megköszönni a MOL-nak azt a 13 éves együttműködést, amely lehetőséget teremtett a Vidi egyik legeredményesebb korszakára. A támogatásuk nélkül nem érhettük volna el azokat a felejthetetlen sikereket, amelyekre az elmúlt bő egy évtizedben büszkék lehettünk. Az új szezonnak – immár Fehérvár FC néven – jelentős változásokkal vágunk neki. Az egész klubra nézve észszerűsítjük a működést, hiszen alacsonyabb költségvetésből fogunk gazdálkodni, mint eddig – ezeket a változtatásokat már korábban el kellett volna kezdenünk. A tavaszi szezonban látott eredményeink és a MOL távozása ezt a folyamatot felgyorsították, az NB I-en belül a Vidi sajnos „más polcra” került az eddigiekhez képest, ezt most már egyértelműen kijelenthetjük. De a változás egyben új lehetőségeket is kínál. A felnőtt csapatban az eddiginél több fiatal magyar játékosnak szeretnénk bizonyítási lehetőséget adni, és az utánpótlásunk működését is racionalizáljuk. Az NB III-as csapatunk az előző szezonban jól szerepelt, vannak utánpótlás-válogatottjaink, azt szeretnénk, hogy az első csapatig minél többen eljussanak. Ennek a tervnek a megvalósítását Juhász Roland sportigazgatóra bíztam, így a folyamat pontos szakmai részleteit és az céljainkhoz vezető utat ő fogja meghatározni.

A fehérváriaknál ugyan pletyka szintjén, de legendás alapfizetésekről lehetett hallani. Az új irányt követő gazdálkodásba már nem fér bele, hogy kiemelkedően magas bérekért futballozzanak a Vidi játékosai. 

– Az említett észszerűsítés már elkezdődött, távozott jó pár olyan játékos a keretből, akiknek a bére már nem fér bele az új elképzeléseinkbe és az új költségvetésünkbe. A céljainkhoz mérten határoztuk meg azt a fizetési korlátot, amit még meg tudunk adni az újonnan érkező játékosoknak – fogalmazott Garancsi István. – Ebben az új helyzetben sajnos nem álmodhatunk bajnoki címről, de még a dobogóról sem. Egy olyan, megfiatalított csapat alapjait kell leraknia Juhász Rolandnak, amely szerethető a szurkolók számára, és úgy marad bent az élvonalban, hogy ne kelljen még egyszer az utolsó fordulóban izgulnunk. Ennél merészebb célról, célokról egyelőre nem reális beszélni.

Nem csak a csapat nevéből tűnt el a MOL, de a mérkőzéseknek otthont adó létesítmény neve is megváltozott. A tulajdonos megemlítette, hogy a Sóstói Stadion régi elnevezésének feliratait már elkezdték eltávolítani egyes felületekről.  
Ebben a helyzetben adott a kérdés: várható-e új támogató segítsége?

– Olyan típusú és nagyságrendű együttműködés, mint ami a MOL-lal volt, nem várható. Ettől függetlenül keressük az új szponzorációs együttműködések lehetőségét helyi, városi szinten is – mondta Garancsi István.

A tulajdonos hozzátette, hogy a város polgármesterével, Cser-Palkovics Andrással is tárgyalóasztalhoz ült. A jövőről, az esetleges együttműködésről beszélgettek.

– Elmondtam a polgármester úrnak, hogy a MOL távozását követően a klub anyagi körülményei bár stabilak, de távolról sem olyanok, mint korábban. Egy olyan együttműködési lehetőséget vázoltunk fel, amelyben az önkormányzat támogatást nyújtana a klub utánpótlásának, és a stadion működtetését is új alapokra helyeznénk. Konstruktív és előremutató volt a megbeszélés, így mostantól bizonyos területeken elkezdünk szorosabban együtt dolgozni azért, hogy a Vidi visszatérhessen egy sikeres útra. Eddig a klub és a város között volt némi távolság, de mindkét fél átérzi, hogy mostantól közös felelősségünk a klub sikeressége. Amennyiben lesz konkrétum, és véglegesedik a megállapodás, a polgármester úr és mi is tájékoztatni fogjuk annak tartalmáról a szurkolókat.

A Fehérvár FC-nél tehát meghúzták a nadrágszíjat, emberes melót kap a sportigazgatóként még újoncnak számító, Juhász Roland. Olyan csapatot kell építenie, amely az élmezőnybe nem igazán vágyhat, azonban magabiztosan kerülje el a kiesőzónát. Nagy kérdés, ebben mennyire lesznek partnerek a csapat jelenlegi játékosai, s milyen motivációs tényezők hatására válik érdekessé a klub azon futballisták számára, akiknek érkeznie kellene. Hogy a tradíciókhoz méltón harcoljanak a Vidiért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában