Végső döntés vasárnap

2023.05.26. 21:01

Egyenlített a kosaras fináléban a fehérvári együttes

Pénteken este a Gáz utcában feszült egymásnak az Arconic-Alba és a Falco Szombathely, a bajnoki döntő negyedik mérkőzésén. A fehérváriak 72-69-re győztek, ezzel 2-2-re alakították a párharcot.

Horog László

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A két legjobb magyar kosárcsapat aranycsatája során mindegyik meccs rendkívül izgalmasan alakult, az első, múlt szerdai derbin a vasiak 82-70-re nyertek úgy, hogy az első félidő derekán a fehérváriak 18 pontos előnyben voltak. Három nappal később a szombathelyiek léptek el 22 egységgel a koronázóvárosban, de a hazaiak számára innen is volt visszaút, 81-80-ra győztek. Kedden este, az Aréna Savariában jobban kezdett az Alba, az első félidőben végig vezettek, ám a második húsz perc a házigazdáké volt, akik 84-78-ra diadalmaskodtak. Mivel a küzdelmek az egyik fél harmadik sikeréig tartanak, ezzel egy győzelemre kerültek a bajnoki aranytól, a fehérváriak pedig kettőre.  A Fejér vármegyeiek érthetően úgy készültek a pénteki randevúra, hogy hazai pályán nyernek, tehát vasárnap ellátogatnak a nyugati határszélre.

A jegyek természetesen ezúttal is egy óra alatt elkeltek elővételben, színültig telt ház fogadta az együtteseket. Philmore csak az első büntetőjét dobta be, DeCosey duplája a gyűrűben kötött ki. Az ezúttal kezdő Perl Zoltán hozta közelebb a vendégeket, majd hosszú gólcsend következett, rövidre sikeredett hármasokkal. Aztán Pongó betalált kintről (6-2), majd leült, Vojvoda érkezett a helyére, az első negyed derekán. Philmore két duplájával meglépett a házigazda, Perl ügyeskedett a túloldalon, a Falco első hét pontját ő szerezte, aztán betalált Barac is. Kétszer Kovács Benedek volt eredményes, zárkózott, majd át is vette a vezetést a vasi alakulat. Takács Milán gyorsan begyűjtött két személyi hibát, Tiby révén növelte előnyét a vendég, 12-15. Pongó hármasa kiszédült a gyűrűből, a korábbi meccseken oly magabiztos Pongó újabb trojkája sem vezetett eredményre. Az irányító a következő akciónál inkább passzolt Vojvodának, akit szabálytalanul akasztottak, a megítélt büntetőket bedobta, tíz perc után 14-15-re álltak az együttesek. Később is vezettek a látogatók (25-26), mégis időt kért a vendégek trénere, Milos Konakov. Ford sarokból eleresztett triplájával már a hazaiak voltak kétpontos előnyben, Somogyi elkapta a ritmust, a túloldalon Perl ügyeskedett, aztán Tiby hirtelen kettessel és hármassal jelentkezett. Vojvoda hintett egy mesteri triplát, kisvártatva Pongó is, félidőben 40-38 állt a táblán.

 

Philmore ziccere nyitotta a második húsz percet, hatalmas harc dúlt a palánk alatt, hazai támadás végén háromszor is dobtak, illetve pöciztek a kék-fehérek, mindegyik leperdült a gyűrűről. Hullámzott a meccs, hol a házigazdák, hol a látogatók voltak szűk előnyben, Somogyi bravúros kosara nyomán a hazaiak, 46-43. Peregtek a percek, nem tudott meglógni egyik brigád sem, aztán Vojvoda és Pongó kosarával az Alba mégis, fél óra után 56-47-re vezetett a vendéglátó. Szabó nagyot küzdött a palánk alatt, tízen túlra került a Fehérvár, harcolt a Falco, de igazán közel jönni nem tudott, amikor Keller révén sikerült, Vojvoda távoli hármassal reagált, 61-52. Jobb volt a hazai egylet, Philmore begyűjtötte negyedik hibáját, de nem cserélte le a hazai szakvezető, Zubillaga, a vendégeknél Kovács volt parketten ugyanennyi személyivel, 63-53-nál Konakov időt kért, a vége előtt négy perccel. Remek meccsen nyert a Fehérvár (72-69), végső döntés vasárnap, Szombathelyen.

JEGYZŐKÖNYV

Arconic-Alba Fehérvár-Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 72-69 (14-15, 26-23, 16-9, 16-22)

Döntő, 4. mérkőzés
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
Játékvezetők: Benczur Tamás, Praksch Péter Árpád, Tóth Cecília (Bodrogváry Iván József)

Alba Fehérvár: Pongó Marcell 11/3, Somogyi 11, DeCosey 8, Ford 5/3, Philmore 12. Csere: Vojvoda 21/6, Diong -, Takács Milán -, Szabó 4. Vezetőedző: Alejandro Zubillaga

Falco Szombathely: Perl 22/6, Kovács 6, Cowells 9/6, Tiby 9/3, Keller Á. 6 Csere: Sövegjártó -, Barac 17, Takács Zs. -, Krivacevic -. Vezetőedző: Milos Konakov  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában