Székesfehérvár Sportjáért

2023.05.07. 09:30

A röplabda tölti be az életét

Az önkormányzat közgyűlése a székesfehérvári röplabda sportágban végzett kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként „Székesfehérvár Sportjáért” Díjat adományozott Nagy Róbertnek a MÁV Előre SC tiszteletbeli elnökének, a MÁV Előre Röplabda Akadémia vezetőjének. A sportvezetővel együtt tekintettük az elmúlt évtizedek főbb momentumait, természetesen nem megfeledkezve a röplabdások idei sikereiről sem.

Káldor András

Nagy Róbert célja, hogy minél több gyerekkel szerettesse meg a röplabdát

Forrás: A klub

- Meglepődött, amikor megtudta, hogy díjazott lett, mi volt az első reakciója? 

Tényleg alaposan meglepődtem és arra gondoltam, hogy ez biztos összefüggésben van azzal hogy a férfi csapat bajnoki döntőt játszik, és ezen keresztül valamelyest igazolódik a korábbi évek munkája. 43 éve kezdtem el röplabdázni, vezetőként 30 éve tevékenykedem a sportágban. Ez a díj ennek az egész évnek az megkoronázása számomra. 

- Másfél hónapja töltötte be az 54. életévét – felfogható ez a díj akár egy megkésett születésnapi ajándéknak is? 

Igen abszolút hozzá lehet kötni, és talán nem véletlenül esik igen jól ez a cím! 

- Az már csak hab volt a tortán múlt vasárnap, hogy a méltán megérdemelt díj mellé volt tanítványai, kedvenc csapata a MÁV Előre a bajnoki döntő harmadik meccsén legyőzte a Kaposvárt, hogy élte meg ezt a csatát – főleg a sportág avatott szakértőjeként?
Nagyon sokat dolgozom együtt a konditeremben Dávid Zoltán vezetőedzővel, valamint Fehér Iván erőnléti edzővel. Természetesen rendszeresen beszélgetünk, és mindegyik vereség után úgy ültünk le, nem lehet, hogy három nullával hazaküldjenek bennünket. Rengeteg munkát végzett a csapat, és láttuk azt hogy nem játszotta ki magát teljesen. Leonardo Doda három pontot ütött az előző mérkőzésen, is tudtuk azt, hogy előbb-utóbb eredményes lesz, és ahogy Kazincbarcikán a negyedik mérkőzésen a csapat megmutatta, hogy benne van a győzelem. Csak egyet kellett nyerni, hogy higgyék el van keresnivalójuk, és ez hétfőn megtörtént. Pesti Marcell sérülése után sokan temették a csapatot, de mi azt mondtuk, hogy ez egy jel, hogy azok akik kevesebb lehetőséget kaptak - Bibók Balázs, Szabó Vilmos - hogy éljenek vele. Ez most jól sült el... A hit és az akarat diadala volt ez a siker!
- Kanyarodjunk egy kicsit vissza, úgy negyven évet, mi döntött annak idején abban, hogy röplabda mellett tette le a voksát?
Borbély István tanár úrnak köszönhetem azt, hogy röplabdázó lettem. Előbb úsztam és öttusáztam a Volánnál két évet. A fizikai alapokat ott szereztem meg, nem véletlenül mondom mindig azt gyerekeknek ezzel - úszás és futás - kellene kezdeni. Amikor hatodikos lettem az Ybl Általános Iskolában Borbély tanár úr a betonos focipályán közölte velünk, ezen túl röplabdázni fogunk. Akinek kedve volt hozzá csatlakozhatott, és bennem ekkor gyújtotta meg a lángot és azóta elválaszthatatlan vagyok a sportágtól. A szó szoros értelmében belém ültette a röplabda szeretetét! 

- Hány évet játszott aktívan, viszonylag korán búcsút mondott a játéknak, és átnyergelt a vonal másik oldalára, edző lett?
Nagyon sokáig feladóként cserejátékos voltam diákkoromban egészen 20-22 éves koromig, és amikor 1992-ben újra indultunk Borbély István irányításával onnantól már 2007-ig játszottam. 18 évesen Simon Csabával együtt edzőként már odavett maga mellé a tanár úr, maradtam meg edzőnek mai napig is. Első számú feladatom, hogy megszerettessem a gyerekekkel a röplabdát, a 13-15 éveseket tanítom jelenleg is, és azt tartom a legfontosabbnak, hogy jó emberek legyenek és szeressék a sportágat. Aztán, ha megtanulnak röplabdázni mellettem annak még jobban örülök! A mostani csapatból Eke Péter, Takács Milán, és Szentesi Bálint is a játékosom volt korábban.
- Hosszú éveken keresztül adta a tanácsokat, majd beült az irodába, 2017 nyarán átvette a patinás MÁV Előre SC irányítását, ez akkoriban merész vállalkozásnak tűnt, hogy emlékszik vissza ezekre az évekre?
Akkor Halmai Csaba barátommal döntöttünk így, ő ajánlotta, hogy legyek én az elnök, de ketten közösen végeztük a feladatokat a klub élén. Az volt a célunk, hogy életben tartsuk MÁV Előrét és próbáljunk meg támogatót hozni. Ez úgy érzem sikerült, ma már stabil alapokon áll az egyesület. Amíg tudtam segítettem, Tálos Péter érkezésével átadtam a marsallbotot, én hívtam ide, mert mindig azt mondtam, hogyha jön egy „Coca Cola" szponzor, akkor lesz itt Extraliga. igaz nem a Coca Cola jött, hanem a Foxconn, de ők szívvel-lélekkel dolgoznak a klubért. Látták, hogy milyen munka folyik itt, milyen a bázisunk, amelyet lehet tovább fejleszteni. 

- Mi az, amire szívesen gondol vissza az utóbbi évekből?  

A röplabdában való közreműködés tölti be az életemet, Fésűs Irénnel való közös munkánk, amikor ő is nagyon sok bajnokcsapatot csinált és szépen felhozta őket az NB I-be, ezekre mind jó szívvel emlékszem. Természetesen a férfi csapat NB I-be való feljutása sem maradhat ki a sorból, ez annak idején nagyon komoly fegyvertény volt, valamint az utánpótlás döntők, amelyekre minden évben eljutunk, erre nagyon büszke vagyok. Nemcsak sok gyerekünk van, hanem ez minőséggel is párosul! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában