A nyolcadik helyen zártak

2023.04.09. 12:52

Nem nyertek, de tapasztalatokat szereztek az utánpótlás kosarasok

A hagyományos, Szent István Kupa utánpótlás kosártornán közös csapatot indított a két, koronázóvárosi akadémia, a DKKA és az Alba Fehérvár.

Horog László

A DKKA U16/A csapatának vezetőedzője, Blahó Barnabás irányította a közös együttest a Szent István Kupa kosártornán

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Tizedik alkalommal rendezték meg a rangos, utánpótlás seregszemlét, a fiúknál az U16-os korosztályban az Alba Regia Sportcsarnokban és egyetlen játéknapon az MKOSZ-teremben. Az eseményen történelmi újításként közös együttessel szerepelt a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia és az Alba Fehérvár. A közös, 16 éven aluli együttes nem nyert mérkőzést.

A Székesfehérvár néven induló csapat a korábbi győztes, olasz Orange1 Basket Bassano ellen kezdett, 100-52 arányú vereséget szenvedett, a második játéknapon a katalán FC Barcelona 106-39-re nyert. A folytatásban az észak-amerikai, valamint észak-európai kosarasokból alkotott, a tornán először szereplő Strenght N Motion 116-60-ra győzött. A zárónapon, a 7. helyért zajló összecsapáson a horvát Cibona Zagrebbel vívták a legszorosabb meccset a Fejér vármegyeiek, 105-76-ra nyert a déli szomszéd reprezentánsa.

A csapatot a DKKA U16/A csapatának vezetőedzője, Blahó Barnabás vezette, segítője – érthetően - az Alba hasonló korosztályú együttesének szakvezetője, Kászoni Boglárka volt. A DKKA-tól tizenhárom, az albásoktól hat játékos jutott szóhoz, előbbiektől Debreczeny Dávid, Jecs Merse Imre, Knizse Richárd, Malét-Szabó Márton, Márton Benedek, Mészáros Gergő, Orbán Olivér, Sándor Döme, Sipos Ádám, Szabó Martin Benedek, Szász Mátyás, Szávay Balázs és Törzsök Álmos, utóbbiaktól Antal Csongor, Borbély Gergő, Király Péter, Nagy Merse, Pál Barnabás, Varga Gergő lépett parkettre.

-A torna előtt másfél hónappal kezdtük a közös munkát, heti egy-két edzéssel, mert mindkét csapatnak folyamatosan mérkőzései voltak. Az eseményt megelőző utolsó héten együtt gyakoroltunk, ami sokat számított az összhang kialakításában. A DKKA-nál a fiú U16/A csapatunknak vagyok a vezetőedzője, így adta magát, hogy ott legyek a srácokkal a tornán, az edzéseket közösen vezettük és a döntéseket is együtt hoztuk meg a kerettel kapcsolatban az Alba edzőjével, Kászoni Bogival.

Blahó Barnabás szerint az utolsó, KK Cibona Zagreb elleni mérkőzésen teljesítettek a legjobban.

- Az eredmény szempontjából egyértelműen az volt a legkiegyensúlyozottabb párharc, de a többi meccsen is kihoztuk magunkból a legtöbbet, így nem igazán tudnék kiemelni egyetlen mérkőzést sem. Csütörtöktől vasárnapig ugyanazon a szinten pörögtek a fiúk, végig odatették magukat, büszkék lehetnek a teljesítményükre. A DKKA-val idén elindultunk az EYBL-ben (European Youth Basketball League) küzdelmeiben, így már játszottunk külföldi csapatokkal, ami jó kiindulópont volt a tornára, persze, a mostani riválisok más szintet képviseltek, erősebbek voltak a korábbi ellenfeleknél. A legszembetűnőbb különbségnek mindenképpen a testi adottságokat mondanám, a magasságot, a testalkatot, a többiek e tekintetben egyértelműen fölénk nőttek. Majdnem minden játékosunknál nagyobbak voltak legalább egy fejjel, ezzel sajnos nem lehet mit tenni. Technikai, taktikai szinten már nincs ekkora különbség, de a sebesség, gondolkodás még mindig gyorsabb, ezt a fiúk is érezték. Egyénileg nem szeretnék kiemelni senkit a közös csapatból, mindenki végig igyekezett, az első perctől kezdve. Nagyon jó volt látni a fehérvári kosarasokat a pályán, nem mindenkinek jut ilyen lehetőség, hogy ennyire neves csapatok ellen bizonyíthat. A mérkőzésekre mindig úgy álltunk fel, hogy a DKKA-t és az Albát egyaránt hat-hat játékos képviselte, egyenlő létszámban. A DKKA-ból jóval több játékost neveztünk, igyekeztem lehetőséget biztosítani mindenkinek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában