Jégkorong

2022.12.29. 19:06

Új otthonra lelt a csatár

A Budapest Jégkorong Akadémia HC bejelentette Szita Donát leigazolását. A székesfehérvári születésű magyar válogatott támadónak a fővárosi lesz a második magyarországi együttese.

Káldor András

Sziat Donát húszszoros válogatottként került új klubjához

Fotó: mjsz.hu

A 25. életévét hamarosan betöltő jobbszélső Székesfehérváron született és természetesen itt is nevelkedett. Végig járta a Volán utánpótlás csapatait, majd a 2016-17-es szezonban debütált a Titánokban egy mérkőzés erejéig, és a Fehérvár AV19 EBEL csapatában is két mérkőzésen játszott. 

A következő szezonban már az Erste Ligában a Titánokkal lépett jégre 25 mérkőzésen és szerzett 19 pontot (10 gól, 9 gólpassz), valamint az EBEL-ben is ott volt 13 mérkőzésen. Ezután két teljes évet szinte végig az EBEL csapatnál töltött: előbb 46 mérkőzésen szerepelt, ami alatt 2-2 gól és gólpassz került a neve mellé, majd egy év múlva nagyot javult, ekkor 44 meccsen 8 gólt és 9 asszisztot jegyzett. 2020-21-et az AV19 ICEHL csapatánál töltötte, ahol 38 mérkőzést játszott és 2 gólt lőtt 8 gólpassz mellett, innentől kezdve pedig nemzetközi vizekre evezett. 

A tavalyi szezont részben Dániában, részben pedig Franciaországban játszotta. Előbbi a Rungsted Seier Capital csapatát jelentette (24 mérkőzésen 4+4), utóbbi pedig az Amiens-t (10 mérkőzés, 2+3). Idén eddig a lengyel ligában szerepelt a JKH GKS Jastrzebie színeiben, itt 8 összecsapáson 1 gólja és 1 gólpassza volt.
- Donátot ismerem már utánpótlás kora óta, mindig korosztályának egyik legnagyobb tehetsége volt, és egész jól indult a karrierje. Tavaly és idén is beszéltem vele - nem arról, hogy a játékosunk legyen -, hanem a pályafutásáról. Járt hozzánk edzésre is, hogy jégen tudjon lenni. Donát mostani igazolása egy döntés volt, igyekszünk, hogy mindkét fél tudjon segíteni a másiknak - Donát a csapatnak, mi Donátnak. – mondta edzője, az egykori fehérvári ikon, Kangyal Balázs.

- A csapat nagy részét jól ismerem, sokan vannak, akiket már korábban is barátomnak mondhattam. Voltam már többször ilyen szituációban. Nnem okoz majd problémát beilleszkedni már csak azért sem, mivel nagyon jó karakterekből álló társaságba érkeztem. – hangsúlyozta a csatár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában