Veretlenek maradtak az Albások

2022.12.09. 21:07

A második negyed alapozta meg az Alba sikerét (galériával)

A férfi kosárlabda NB I alapszakaszának 12. fordulójában az Alba Fehérvár a Szolnok ellen szoros csatában elveszett rangadó után a DEAC együttesével szemben javított, és őrzi hazai veretlenségét.

Káldor András

Fotó: Simon Erika

Alba Fehérvár – DEAC-Tungsram 106-78 (27-26, 29-14, 26-20, 24-18)

Székesfehérvár, 500 néző
Vezette: Földházi Tamás, Söjtöry Tamás, Dr. Németh Patrik
Alba Fehérvár: Pongó Marcell 11/3, Somogyi Á. 16/6, De Cosey 17/9, Ford 17/3, Philmore 6. Csere: Vojvoda 32/15, Takács Milán 4, Szabó Zs. 7, Takács Martin 2, Balsay, Góbi M. Vezetőedző: Matthias Zollner
DEAC: Scott 2, Polyák 10/6, Drenovac 23/3, Gáspár, Taylor 6. Csere: Tóth Á. 9, Mócsán 23/9, Kenéz 3, Balázsi, Kovács II Ákos 2, Ságodi, Neuwirth. Vezetőedző: David Dedek

Akik legalább háromnegyed órával a találkozó előtt érkeztek tapasztalhatták, hogy az ismert takarékossági intézkedések jegyében csupán két égősor világított a csarnokban, a korai bemelegítést végző játékosok bemutathatták, hogy csaknem sötétben is betalálnak a gyűrűbe.
Ahogy azt vártuk lendületes kosárlabdával indítottak a csapatok, kiegyenlített volt a csata, amelyet elsősorban a debreceniek Polyák Lászlónak köszönhettek, aki csapata kilenc pontjából egymaga hetet vállalt, 9-9. Ezúttal nem kellett sokat várni Vojvoda Dávid beállására, az Alba válogatottja rögtön egy büntetőt értékesített. A 6. percben Djordje Drenovac fordított, de Somogyi Ádám nem hagyta annyiban, igaz Drenovac triplája a hajdúságiak oldalán okozott örömet. Quenton De Cosey is szorgosan gyűjtögette pontjait, a 7. percre már nyolcnál járt. Egy biztos, ez az időszak nem a szoros védekezésről szólt, potyogtak a kosarak rendesen, ám az nem tudta leszakítani riválisát az Alba, sőt két perccel a negyed zárása előtt Tóth Ádám büntetője után vezetett a DEAC, 21-22. Center híján az Alba megszenvedett a palánk alatt, főként, amíg parketten volt Tóth Ádám, az ő őrzése okozott gondokat.

A második negyedre némileg keményített védekezésén a vendéglátó, és úgy tűnt támadásban is megpróbálnak még erőteljesebb iramot diktálni. Mindenesetre nehezen bírtak Drenovaccal, bár a szerb bedobó, amikor pihenőt kapott
Pongó Marcell két sikeres büntetője először hozott hárompontos Alba-előnyt, igaz nem sokáig, mert Mócsán Bálint duplából szépített. Az első ütemes tapsvihar akkor tört ki, amikor Vojvoda három pontosa utat talált a vendégek kosarába, 36-32. Ezt követően az első jelentősebb, tízpontos különbség pedig a 16. percben Isiaiah Philmore palánk alól beszórt pontjai után lett, 44-34. Úgy tűnt, hogy a Debrecen sebessége mintha csökkent volna, és ezt az Alba ki is használta. Gyorsabban játszottak a fehérváriak, és nem utolsó sorban dobásaik pontossága is nagyot javult, ezen felül többször is hibázásra kényszerítették ellenfelüket. Majd Somogyi remek egyéni megoldása kapott vastapsot, ráadásul kosara mellett még a plusz egy büntetője is kosárba talált, 51-38.  

A pihenő után pontosan egy perc telt el az első kosárig, De Cosey hármasával tizenhatra hízott az Albás előny, 59-43. Csatlakozott hozzá Somogyi is, aki kiérdemelte a mezőny egyik legjobbja címet is. Nem mondhatni, hogy a mérkőzés ezen időszakában egetverő nagy iram lett volna pályán, de a fehérváriak lépésről-lépésre haladtak céljuk elérése, azaz a győzelem felé. Ehhez persze kellettek extrák is, mint például Vojvoda „Kígyó-térről” bedobott triplája, valamint Philmore, akinek a 12. pontja kialakította a húszpontos különbséget, 70-50. A negyed hajrájában zsinórban kétszer Vojvoda kápráztatta el újfent a nagyérdeműt, hihetetlen pozícióból bedobott triplákkal.  

A záró játékrészre a fontosabb kérdések eldőltek, még folytatódott az Alba, ezen belül a Vojvoda-parádé, bár a DEAC becsülettel harcolt, ezen az estén nem volt kérdéses, hogy melyik a jobb csapat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában